• DOLAR 32.574
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2432.771
  • ...
SON DAKİKA
TBB Başkanı "Kürt meselesi insan hakları meselesidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin'de bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Mersin Gazeteciler Cemiyeti ziyaret etti. Burada gazeteciler ile bir araya gelen Feyzioğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Başbakan'ın cezaevlerinin boşalması hakkında yaptığı konuşmasına değinen Feyzioğlu, cezaevlerinde bulunan ve dışarıda kalan mahkum ailelerinin bir genel af beklentisi içine girdiğini söyledi.

 

Türkiye'de ekonomiden, bireyin yaşamına kadar her konuda yaşanan temel sıkıntının, hukuki güvenlik hakkının eksikliğine dayandığını ileri süren Feyzioğlu, "Türkiye'ye yabancı yatırımı neden durdu. Çünkü bu ülkenin mahkemelerine gidildiğinde, tarafsız, bağımsız ve makul sürede bir karar çıkacağı konusunda ciddi endişeler başladı. İşçi kıdem tazminatının elinden alınacağından korkuyor. Yani nereden bakarsanız bakın hukuki güvenliğinden bu millet endişeli." diye belirtti.

 

"Genel affın yanlış anlaşılması mümkün değil"
Başbakan'ın Diyarbakır'da cezaevlerinin boşalacağını yönünde yaptığı konuşmasının sorulması üzerine Feyzioğlu şunları söyledi: "Başbakan hapishanelerin boşalmasından söz etti. Her halde mahkumların peyderpey cezalarını çektikçe hapishanelerin boşalacağını söylemiyor. Böyle bir cümlenin bir tek ifadesi olabilir. Bir genel af beklentisi yaratmak. Siyasal iktidar, doğrudan doğruya kendisi bir beklenti yaratıyor. Ondan sonra bu beklenti üzerinden bir siyaset geliştiriyor. Genel affın telaffuz edilmesi ciddidir. Bir kez telaffuz edildiğinde de binlerce kişinin beklentiye girdiği düşünülür. Sürekli olarak bir genel affı gündeme getirmek sonra da yanlış anladınız demek en azından cezalarını çekmekte olan ve onlarla birlikte dışarıda onlar ceza çekmekte olan ailelerine bir başka ceza haline dönüşüyor. Çünkü durumu belli iken biranda bir belirsizlik ortaya çıkıyor. Bu iş telaffuz edilmiştir. Bundan sonra yanlış anladınız demek yanlış bir davranıştır. Sorumlu bir davranış değildir."

 

"Kürt meselesi bir ateş topu gibi duruyor"
"Türkiye'nin Kürt meselesi denen meselesinin ise, aslında üst başlıkta insan hakları meselesi, hukukun üstünlüğü ile ilgili" olduğunu savunan Feyzioğlu, Kürt meselesi hakkında şunları söyledi: "Türkiye'deki Kürt meselesi üst başlıkta insan hakları meselesidir. Özgürlükler meselesidir, eşit yurttaşlık meselesidir. Hangi mezhepten, hangi ırktan, hangi dilden, hangi dinden, hangi cinsiyetten olursa oldun eşit yurttaşlık meselesidir Türkiye'nin meselesi. Kürt meselesi bir ateş topu gibi duruyor. Türkiye'nin Kürt Meselesi bir seçim hamlesi olamayacak kadar önemlidir." (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir