• DOLAR 32.372
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.31
  • ...
KOAH'ın en büyük nedeni sigara!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Dünya 'Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı' günü nedeni ile açıklamada bulunan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kronik hava yolu hastalıklarının bugün dünyada milyonlarca insanı etkilediğini ve bu hastalıklardan en yaygın olanın ise 'Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı' (KOAH) olduğunu belirtti.

Hastalığın en temel faktörü 'Sigara'
Önlenebilir olan bu hastalığın en temel risk faktörünün sigara olduğunun altını çizen Dr. Kemik hastalık hakkında şu bilgileri verdi: " Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2005 yılında 4 milyon kadar insan KOAH ve diğer kronik hava yolu hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Gelecek 10 yıl içinde önlem alınmazsa bu sayının yüzde 30 artacağı öngörülmektedir."

KOAH'ın hava yollarında tıkanıklık anlamına gelen akciğerlerin kronik ilerleyici bir hastalığı olduğunu söyleyen Kemik, "KOAH'ın en önemli ve sık görülen nedeni sigara olmak üzere, zararlı gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak gelişir. Genellikle 40 yaşından sonra belirti veren kronik bir hastalıktır." dedi.

Hastalığın belirtileri
Dr. Kemik Hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: "Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı ve/veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve "alevlenme ya da atak" olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir. KOAH, tanı konulmadığında hayatı tehdit eden, ciddi bir hastalıktır. KOAH olup olmadığınızı öğrenmek için yapmanız gereken göğüs hastalıkları uzmanına gitmektir." (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir