• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
Diyarbakır'da 158 kişiye organ ve doku nakli yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde iki yıl önce kurulan Organ Nakli Merkezinde 24 böbrek 4 karaciğer olmak üzere toplam 158 kişiye organ ve doku nakli yapıldı. Prof. Dr. Sait Alan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kısa bir sürede ulaşılan bu rakamın küçümsenemeyecek bir rakam olduğunu belirterek; "Organ nakillerinde büyük ölçüde başarı sağladık." dedi.

Yapılan organ ve doku nakillerinde ameliyata bağlı ve ameliyat sonrası erken dönemde hastaların hiçbirinin kaybedilmediğini ifade eden hastaneler başhekimi Prof. Dr. Sait Alan; " Organ Nakli Merkezimiz güneydoğu Anadolu Bölgesinin ilk ve tek organ nakli merkezidir. Yine bölgenin ilk karaciğer, ilk böbrek ve ilk kornea nakli hastanelerimizde yapıldı. Organ naklinde çok iyi noktaya geldik. Daha da iyi olmak için çabalarımız devam ediyor. Kadavradan nakilde gelişmiş Batı illerine eriştik diyebilirim." dedi.

"158 kişiye organ nakli yaptık"
Organ ve Doku Nakli Merkezinin kısa sürede büyük işler başardığını ifade eden Prof. Dr. Sait Alan, iki yıl önce Dicle Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde kurulan Organ Nakil Doku Merkezinde, iki yıl gibi kısa bir sürede 111 kornea, 24 böbrek, 4 karaciğer ve 19 ilik nakli olmak üzere toplam 158 kişiye organ ve doku nakli yapıldığını söyledi.

Bölgede organ bağışının düşük olduğunu belirten Alan; "Ülkemizde iki yıl önceki verilere göre 25 bin organ nakli bekleyen insanlarımız var. Bu az bir rakam değildir. Bunu canlılardan karşılamak hemen hemen imkânsızdır. Avrupa bu konuda bizden kat kat ilerdedir.

Ülkemizde de Akdeniz ve Ege Bölgesi organ bağışı konusunda biraz daha bilinçlenmiş durumdadır. Ama bizim bölgemizde bu oran arzu edilen seviyenin çok altındadır. Gönül ister ki bu bağışın kolaylaşması ve kişilerin seve seve bağışta bulunmasıdır. " dedi.

"Beyin Ölümü ile bitkisel hayat karıştırılıyor"
D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan; "Şuana kadar dünyanın beyin ölümü tanısı konup ta ayağa kalkan, iyileşen, tek bir hasta yoktur. Genellikle beyin ölümü ile bitkisel hayat karıştırılır. Bitkisel hayatta beyin fonksiyonları yerindedir. Ama yetersizdir. Fakat kişi ölmemiştir. Beyin ölümünde ise mutlak ölüm gerçekleşmiştir. Düşünün bir gülü kopardınız, suyun içine koydunuz, beyin ölümü gerçekleşen kişide o gül gibidir. Suyun içinde olduğu sürece birkaç gün suda kalır. Birkaç gün sudan beslendiği ölçüde canlı kalır, sonra suda çürür. Beyin ölümü de böyledir. Ama bitkisel hayat daha farklıdır. " şeklinde konuştu

"218 kişi organ bağışında bulundu"
Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Dicle Üniversitesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi koordinatörlüğünce başlatılan organ bağış kampanyasında 218 kişi organ bağışında bulundu.

Dicle Üniversitesi kampus alanı ile kent merkezindeki bir AVM' de açılan stantlara öğrenci, personel ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

AVM' deki stantta 61 vatandaş organ bağışında bulunurken, üniversite yerleşkesindeki Poliklinikler, Fen Fakültesi ve yemekhane önünde açılan stantlarda da 157 olmak üzere toplam 218 kişi organ bağışında bulundu. (Ayetullah Turgut-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir