• DOLAR 32.554
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2429.493
  • ...
Myanmar`da İslam dünyasının desteğine ihtiyacımız var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Türkiye`nin de üyesi olduğu İİT Rohingya Temas Grubu ile Myanmar`a yaptıkları ziyareti değerlendiren İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, yedi ülkenin bakan ve bakan yardımcılarının genel sekreterle beraber ilk defa bu bölgeye geldiğini ve Myanmar hükümetinin temsilcileriyle Rohingya meselesi üzerine uzun bir çalışma toplantısı yaptıklarını kaydetti.

Ziyaret kapsamında, dinlerarası diyalog komitesi, bazı milletvekilleri ve STK temsilcileriyle görüştüklerini ifade eden İhsanoğlu, Arakan`daki kampları da ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Müslümanların durumunu gördük. 100 bin kişi bizi karşıladı ve hakikaten zor anlar yaşadık. İİT’ye karşı büyük bir sevgi seli ve bizden çok büyük beklentileri var" dedi.

Bölgede yaşayan Budist vatandaşlarla da görüştüklerini belirten İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Onların farklı düşünce ve intibaları var. Bizim teşkilata karşı biraz menfi tavırları var. `Bizim taraf tuttuğumuzu, onların aleyhinde olduğumuzu ve buraya milyonlarca dolar aktardığımız` şeklinde iddiaları var. Halbuki biz oraya hiçbir yardım aktaramadık çünkü hükümetle yaptığımız anlaşma ilk hadiselerin çıktığı anlaşma daha sonra aşırı rahiplerin ve küçük bir azınlığın protestolarıyla maalesef durduruldu."

"İki toplum arasında güven buhranı var"

İhsanoğlu, Myanmarlı yetkililere bir eylem planı sunulup sunulmayacağının sorulması üzerine, teşkilatın teklifleri bulunduğunu ancak hangilerinin gerçekleşeceğini bilmediklerini belirtti. Genel Sekreter İhsanoğlu, şöyle devam etti:

“İki toplum arasında bir güven buhranı, açmazı var. Bunu gidermek lazım. Herkes karşı tarafı suçluyor. Şüphesiz ki iki tarafın da yaptığı hatalar var fakat bu hatalar uzun yıllar, asırlar boyu yaşanmış bir tarihi reddetmek manasına gelmemeli çünkü Müslümanlarla Budistler arasında tarihte hiçbir zaman bir çatışma olmamıştır. Böyle bir şeyin olması hepimizi üzüyor ve şuna inanıyorum ki bu gittikçe büyüyen bir sıkıntı. Mesela Sri Lanka’da hiçbir zaman Müslümanlarla Budistler arasında bir sıkıntı olmamıştı. Bu hadiseler burada başladıktan sonra oraya da sıçradı.”

İhsanoğlu, İİT’ye üye ülkelerin desteğinin büyük olması durumunda, meselelerin üzerine gitmenin kolaylaşacağını da vurguladı. Kitlelerin, kendisini ve 7 önemli İslam ülkesinin temsilcilerini büyük bir coşkuyla karşıladıklarını yineleyen İhsanoğlu, “Bu temasları yapmaktan dolayı çok ümitvarım. İnşallah hayırlı neticeler olur, bir an evvel bu insanlar yaşadıkları bu travmanın etkisinden çıkarlar ve tekrar kendi topraklarında, evlerinde yaşamaya devam ederler. İslam dünyasının desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Genel Sekreter İhsanoğlu, Rohingya meselesine ilişkin olarak BM ve AB ile temaslarının sıkı bir şekilde sürdüğünü sözlerine ekledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir