• DOLAR 32.591
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2429.026
  • ...
Suriye'nin kimyasal silahları, ülke dışında imha edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ- Hollanda'nın Lahey kentinde toplanan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) İcra Konseyi, Suriye'deki kimyasal silahların imha işlemine ilişkin detaylı planı kabul etti.

 

Toplantıda, söz konusu planda yer alan Suriye'nin sahip olduğu kimyasal silahların en geç 2014 yılı Haziran sonuna kadar, Suriye sınırları dışına taşınarak imha edilmesi kararı onaylandı. Ancak silahların hangi ülkede imha edileceği ise açıklanmadı.

 

Genel Direktör Büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün başkanlık ettiği ve KSYÖ'ye taraf 41 ülkenin temsilcisinin katılımıyla yapılan konsey toplantısında alınan karara göre, ilk etapta Suriye'nin sahip olduğu en tehlikeli kimyasallar 31 Aralık tarihine, diğerleri ise 5 Şubat'a kadar güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarılacak. Planda ayrıca, tehlikeli kimyasalların 31 Mart, diğerlerinin ise 30 Haziran'a kadar imha edilmesi yer alıyor.

 

İcra Konseyi, Suriye'deki kimyasal silahların bulunduğu tesislerin ise 15 Aralık-15 Mart tarihleri arasında yok edilmesini de kararlaştırdı.

 

Konseyin aldığı kararları memnuniyetle karşılayan KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, söz konusu planın net bir yol haritası sunduğunu dile getirdi.

 

İcra Konseyi, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı toplantıda, BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, Suriye'de bulunan tüm kimyasal silah üretim araçlarının, 1 Kasım'a kadar imha edilmesini ve ülkenin 2014 yılı ortalarına kadar kimyasal silahlardan tamamen arındırılmasını kararlaştırmıştı.

 

KSYÖ bu kapsamda, 1 Ekim'den bu yana bölgede inceleme yapan uzmanlar gözetiminde, Suriye'nin sahip olduğu tüm kimyasal silah üretme tesisleri ile karıştırma ve dolum araçlarının imha edildiğini açıklamıştı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir