• DOLAR 32.368
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Türkiye`den Enerji Hamlesi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Petrol ve doğalgaz aramada ezber bozan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) derin denizlere açılıyor. Karadeniz’de dünya petrol devleri ile sondaja imza atan Türkiye, Doğu Akdeniz’e de açıldı.

Doğu Akdeniz ruhsatları dahilinde derin denizlerde ilk sondaj için İskenderun baseninde Gülcihan-2 kuyusuna yıl sonuna kadar kazma vuruluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın bütçe sunuşunda yer alan bilgilere göre, sondajın bu ay içerisinde başlaması planlanıyor. TPAO’dan edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin Akdeniz’deki ilk derin deniz sondajının geçmişi 28 yıl öncesine kadar dayanıyor. 1985 yılında ABD’li Esso’nun İskenderun’un 100 metre deniz açığında Gülcihan-1 kuyusu açtığı bilgisini veren bir yetkili “O yıllarda şu anki adı Exxon olan Esso şirketi petrol keşfi yaptı. Ancak petrol varil fiyatı o tarihlerde 10 dolardı. Rakam düşük olduğu için kuyu ekonomik bulunmadı ve çimento ile kapatıldı” dedi.

Dünya devleri ile görüşülüyor

TPAO’nun son iki yılda yaptığı çalışmalara göre sadece bu alanda önemli miktarda petrol rezervi bulunuyor. Bakanlık yetkilileri Gülcihan sondajında yaklaşık 5 bin metreye inerek Türkiye’nin Akdeniz’in ilk derin deniz sondajını yapacağını belirterek “Akdeniz’de ilk petrolü buradan üretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Bu arada Türkiye’nin satın aldığı Barbaros Hayrettin Paşa gemisi sismik çalışmalara devam ederken, dünya devi Shell ile önümüzdeki yıl Antalya’da ilk sondajın yapılması planlanıyor. Mersin ve İskenderun için ise dünya devleri ile görüşülüyor.

Yatak odasından maden ocağına girilen ev var

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, maden ocaklarındaki iş kazalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız “Manisa’daki 9 tane aynı zamanda denetimi yapılmış 2006, 2007 ve 2011’de faaliyeti durdurulduğu olmuş, faaliyete açıldığı olmuş 114 maden ocağı kapattık. Üzülerek söyleyeyim, Türkiye’de yatak odasından maden ocağına girilen ev var. Oradan çıkarttığı bir at arabası, kamyon kömürle, ‘ben bu işletmeciliği yapacağım’ deyip de kapattığımız yerler var” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİKAYET KAÇAK ÇIKTI

Kaçak elektrik kullanımına ilişkin bir örnek veren Yıldız, elektrik arızası nedeniyle kendisine şikayet telefonu açan vatandaşın durumunu incelettiğinde kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini söyledi. Bakan Yıldız, Mersin ve Sinop’a yapılacak nükleer santrallerin 7.2 milyar dolarlık ithalatı engelleyeceğini belirtti. Yıldız, Akkuyu’daki çalışmalar için, mevzuata aykırı bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

STAR
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir