• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Obama 70 Ülkede `Gizlice` Savaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün için 70 ülkede Amerikan gizli komandolarının gizli baskınlar ve operasyonlar yürüttüğü, yıl sonuna gelindiğinde, bu rakamın muhtemelen 120`yi bulacağı bildirildi. Amerikan basınının aktardığına göre, neredeyse tamamı Amerikan kamuoyunun bilgisi olmadan, ABD ordusu içindeki gizli timler tarafından gerçekleştirilen bu operasyonlar, Usame bin Ladin`e yönelik Pakistan topraklarındaki suikastle bir kez daha gündeme taşındı. Uzmanlar, "Pentagon iktidar seçkinlerinin, boyutu ve kapsamı şimdiye kadar ortaya çıkmamış küresel bir savaş" sürdürdüğünü ifade ediyor.

Usame bin Ladin`e yönelik operasyonla bir kez daha dikkatlerin çevrildiği Amerika`nın gizli küresel savaşı, Afganistan ve Irak gibi savaş bölgelerine konuşlandırılmış timler dışında Yemen ve Somali gibi ülkelerde de sır değil..

Geçen yıl, Washington Post`un deneyimli muhabirleri Karen DeYoung ve Greg Jaffe, ABD Özel Operasyonlar güçlerinin 75 ülkede konuşlandırılmış olduğunu ortaya çıkardı. Bu rakamın Bush başkanlığının sonunda 60 olduğuna dikkat çekilirken, ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı sözcüsü Albay Tim Nye, bu yılın sonuna kadar, rakamın muhtemelen 120`ye ulaşacağını söyledi.

SUİKAST TİMLERİ

1987 yılında kurulan ABD Özel Operasyon Komutanlığı (SOCOM), ABD`nin en özel ve gizli görevlerini yürütüyor. Buna, suikastlar, anti-terörist baskınları, uzun menzilli keşif, istihbarat analiz, yabancı asker eğitim, ve, kitle imha silahların yayılmasına karşı operasyonlar da dahil...

Teşkilatın önemli unsurlarından biri olan Ortak Özel Operasyon Komutanlığı`nın (JSOC) birincil görevi "şüpheli teröristleri" izlemek ve öldürmek... Sadece ABD başkanına rapor veren ve kendi yetkisi altında hareket eden JSOC komutanının ölüm listesi Amerikan vatandaşlarının da aralarında olduğu çok sayıda ismi içeriyor. Suikast programlarında komando birimlerinin yanısıra insansız hava araçları da kullanılıyor. Somali, Pakistan ve Yemen gibi ülkelerde fazlasıyla aktif olan grup, sadece Afganistan`da "önemli şüphelileri" sorgulamak için 20 civarında gizli hapishaneler ağı da kurmuş durumda....

SAVAŞ BİTSE DE SAVAŞTA!

Yaklaşık 60 bin özel eğitimli askerin bulunduğu tahmin edilen SOCOM`un geçen yılki yıllık bütçesi ise 6.3 milyar dolardı. Geçtiğimiz yıl içinde yurt dışındaki askeri operasyonlara katılan asker sayısının 4 kat arttığını belirten uzmanlar, Irak ve Afganistan`dan askerler çekilse bile Amerikan özel timlerinin geride kalarak bu gizli operasyonlara devam edeceğini belirtiyor.

SOCOM`un başına getirilmesi beklenen Amiral William McRaven, gizli operasyonlarının çok daha etkili olduğu konusunda Senato`da ikna çabalarını artırırken, ABDli senatörlere "Yemen ve Somali ile çok yakından ilgileniyoruz" mesajını vermeyi de ihmal etmiyor. McRaven`in bir diğer iddiası ise, ABD özel timlerinin gizli operasyonların yürüttüğü 70 ülkeye de "davet üzerine gitmiş oldukları!"

ABD timlerinin büyük çoğunluğunun "Büyük Ortadoğu Bölgesi" olarak nitelenen Afganistan, Bahreyn, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Lübnan, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve Yemen`de bulunduğu, ayrıca Güney Amerika ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere diğer kıtalara yayıldığı bildirildi.

SOCOM resmi olarak bulundukları ülkeleri açıklayamayacaklarını, bunu "kendilerini davet eden ülkeleri zor durumda bırakmamak" için yapmadıklarını söylüyor.

Amerikan gizli birliklerinin Belize, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Almanya, Endonezya, Mali, Norveç, Panama, Polonya`da ortak eğitim yaptığı; 2011 yılında, Dominik Cumhuriyeti, Senegal, Ürdün, Romanya, Güney Kore ve Tayland`da da benzer eğitimler yapıldığı da araştırmacıların ortaya koyduğu bilgiler arasında..

FAZLA KONUŞMAYIN!

Birliklerin, yüksek profilli suikastlar, düşük seviyeli cinayetler , yakalama / kaçırmaya işlemleri, evlere gece baskınları, yabancı güçleri ile ortak operasyonlar gibi yöntemlerle "kendi gizli savaşlarını" yürüttükleri kaydediliyor.

Usame bin Ladin`e yönelik gece baskının "son derece yaygın" olduğu ise bizzat Amerikalı yetkililer tarafından itiraf ediliyor, "her gece bir düzine kadarının yapıldığı" söyleniyor.

ABD Özel Operasyon güçlerinin, Kanada`nın aktif görevdeki askerlerinin tamamı kadar büyük olduğunu da belirten ABDli yetkililer, bin Ladin operasyonu gibi olaylarla gündeme gelse de, "başarılarının gizli kalmalarına bağlı olduğunu" savunarak, konunun kamuoyunda tartışılmasına karşı çıkıyor.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir