• DOLAR 32.603
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2415.147
  • ...

KONYA-Dedeman Otel'de gerçekleştirilen açılışa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, bakan yardımcıları, müsteşarlar, Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray Valileri, milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UNİKOP Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Rektörleri, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, rektör yardımcıları, il ve ilçe belediye başkanları, oda başkanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

"7 Üniversitemizle bölgede özgün modeller ortaya koyacağız"
KOP'un bölge için önemine değinen Prof. Dr. Babaoğlu, "Bölgemiz kurumsal hafızanın ve ilk başkentin olduğu bir bölgedir. Tarım merkezi konumu bir taraftan bölgeye biçilmiş bir rol olurken bir taraftan da bölge coğrafyasının yağış durumu da bellidir. Tarım merkezi olarak bilinen bu bölgede sulamada enerji maliyeti yüksektir. Bunun için tarımın değişimi ve başka sektörlere dönüşümüyle suyu daha kullanışlı hale getirerek bu bölgede bir dönüşüm yapmalıyız. 7 üniversitemizle projeler yaptık ve bundan sonra da hep birlikte özgün modeller ortaya koyacağız." dedi.

"Bölge gelişmesi için kurulduk"
Bölgenin gelişmesinin üniversiteler aracılığıyla olacağına dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Rektörü ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği'nin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel, ''Alanında bir ilk olan bu sempozyumumuzda üniversiteler olarak bir karar aldık. Bu sempozyumları bölgesel kalkınma sempozyumu olarak bundan sonra da devam ettirelim dedik. Mevlana ve Yunus Emre'nin birlik mesajlarıyla bir araya gelerek bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacağız. Bu birlikte ayrıca üniversitelerimizin öğrenci temsilcileri de bir araya gelerek çalışmalarını yapacak. Bu çalışmaların bir ilki olan bu sempozyumun düzenleme aşamasında ciddi şekilde gayret gösteren değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyor, sonuçlarının iyi olacağına inanıyorum."ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun açılış paneline geçildi.

"GAP'taki tecrübelerimizi kop'a aktarmak zorundayız"
Sempozyuma panelist olarak katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Türkiye artık merkezi planlamadan bölgesel kalkınmaya dinamiklerini harekete geçirmeyi benimsemiştir. Bugün KOP projesinde de bu sempozyumda da bu sinerjiyi ve aynı anlayışı görüyoruz. 5 devlet ve 2 vakıf üniversitesi, ev sahibi bir kamu kuruluşu, özel sektörler, sivil toplum kuruluşları hepsi bir arada. Aynı bu birliktelik gibi GAP'tan büyük tecrübe kazandık bunu KOP'a da aktarmak zorundayız. Birikimiyle ve sonuçlarıyla KOP bileşenlerine aktarmak durumundayız." Şeklinde konuştu.

"Hataları telafi etmek için 85 milyon lira harcadık"
GAP ve KOP'un sadece tarım, hayvancılık ve sulamadan ibaret olmadığına değinen Eker konuşmasına şöyle devam etti, "Bu proje sektörel bir projedir. Bunun için tarımsal sulamanın ve altyapının lokomotif olma durumunu da göz ardı edemeyiz. Tüm bu önemli etkenler için bu projeyi gerçekleştirirken GAP'ta geçmişte yapılan hatalar 50 bin hektar tarım arazisinin tuzlanmasına ve kuraklaşmasına sebep oldu. Bunu kurtarmak için Harran Ovası'ndaki 50 bin hektar arazinin 85 milyon lira harcayarak yıkanıp tekrar tarıma uygun hale getirilmesini sağladık"

"KOP da marmaray gibi bir rüyadır"
Bir rüyanın gerçekleştiğinin altını çizen eker, "KOP projesi de Marmaray gibi rüyalardan biridir. Bugün Türkiye hafızası giderek daha çok yerine oturan ve gücünü ve kapasitesini bütün sahalarda daha iyi kullanan bir konuma geldi. Konya Ovası Sulama Projesi de bununla ilgili çalışmalardan bir tanesidir. Ama bölgenin yağış miktarı az, su kaynakları yetersiz. 3 milyon hektar tarım arazisinin sadece yüzde 30'unda sulu tarım yapılıyor ve çoğu da bu nedenle nadasa bırakılıyor.

Türkiye nadasının ise toplamının beşte biri burada. Bu alanı sulamayabilirsek bu 1 milyon hektar demek bu da 5 milyon ton buğday demektir. Tarımda kullanılan suyun yüzde 60'ı yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Suyun uygun olmayan kullanımı ve su tüketimi yüksek ürün seçilmesi nedeniyle her yıl 3 milimetre civarında yer altı su seviyesi azalıyor. Bunun bir sonucu olarak da kuyulardan su çekmek için kullanılan elektrik maliyeti de artırıyor." dedi.

"Kalkınma tüm bölgelerimizin gücüyle olur"

Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, "Türkiye son 10 yılda ciddi mesafeler kaydetti. Tüm toplumsal kesimlerimizin sahiplendiği 2023 vizyonundaki hedeflerimizde dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma yolunda gayret sarf ediyoruz. Tabi bu da insan odaklı bir kalkınma anlayışının bir yansımasıdır. Bunun için de kalkınma planına sosyal konulardan başlıyoruz. İnsanımızla, donanımımızla, coğrafya ve tarihimizle gelişme göstereceğiz. Bu yolda nitelikli insan ve güçlü toplum anlayışıyla aynı zamanda fırsat eşitliğini temel hak ve özgürlükleri de vurguluyoruz. Bu özellikleri ileriye taşırsak kalkınmayı da başarabiliriz." dedi.

"Yerel dinamikleri sürece katmalıyız"
Kalkınma sürecinin tüm bölgeler üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz şu ifadeleri kullandı, "Suyu daha verimli kullanmalıyız. Tüm Türkiye için özellikle de KOP için çok önemli. Yenilebilir kaynaklar enerji verimliliği açısından bölgede hayati öneme sahip. Sadece KOP için değil 2023 vizyonunda kapsayıcı bir kalkınma anlayışından hareket ediyoruz. Kalkınma sürecini gerçekleştirirken belli yerler üzerinden hareket edemeyiz. Tüm bölgelerimizin gücüyle kalkınmayı sağlayabiliriz. Ne kadar çok insanımızı ve sektörümüzü bu sürece katarsak o derece başarılı oluruz. Başarıyı da yerel aktiviteleri ve yerel dinamikleri sürece katarak gerçekleştirebiliriz"

"KOP bölgesinin payı 2 katına çıkarıldı"
KOP Bölgesine verilen değerin artırıldığını dile getiren Yılmaz, "Doğal kaynakların sürdürülebilir olarak kullanılması, işletmelerin yenilikçi hale gelmesi, beşeri yapının güçlendirilmesi, kentleşme gibi eylem planlarına önem veriyoruz. Küçük sulamaların yaygınlaştırılması için önemli ödenekler tahsis ettik. Bunları KOP projelerine aktarıyoruz. Bölgeye ciddi oranda katkıda bulunuyoruz. KOP bölgesinin 10 yıl önce aldığı pay yüzde 2, bu günümüzde yüzde 4.4'e yükseldi. Bu da çok açık bir şekilde hükümetimizin bu bölgeye verdiği değeri gösteriyor." dedi.

"Üniversiteler kalkınma kurumlarıdır"
Sempozyumun örnek olacağına değinen Yılmaz, "Selçuk Üniversitesi'nin başkanlığında çok güzel bir platform oluşturuldu. Bu gerçekten örnek bir çalışma. Bunun için KOP Bölge İdaresi ve tüm üniversitelerimizi tebrik ediyorum. Konya'nın bundan sonra gideceği yere baktığımızda bilgi tabanlı bir ekonomi oluşturmak zorundayız. Bunun ana aktörü de üniversitelerdir. Sadece eğitim ve araştırma kurumu değil aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. Her konuda kendi çevresiyle bağları güçlü olmayan üniversiteler hiçbir zaman olumlu sonuç vermez ve gerçek anlamda evrensel üniversite olamaz.'' İfadelerini kullandı.

Açılış panelinin ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'a, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e altın işlemeli hat tablo hediye etti.(İlyas Yavuz - İLKHA)