• DOLAR 32.593
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2423.236
  • ...
Habur Sınır Kapısı'nda  araç yoğunluğu sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Habur'a 5 yeni sınır kapısını açmak için Irak yönetimi ile anlaştıklarını söylemesi şoförleri sevindirdi. Yaklaşık 10 gün önce başlayan ve Cizre ilçe sınırına dayanan uzun araç kuyrukları gümrükteki araç giriş ve çıkışların hızlandırılması ile birlikte sona erdi. Uygulamadan memnun kalan araç sürücüleri yeni sınır kapıların açılmasını istedi.

Habur Sınır Kapısı'nın kapasite bakımından yeterli olmadığını ifade eden şoförler, Türkiye ile Irak'ın en kısa zamanda yeni sınır kapılarını açmasını istediler. Kamyon sürücülerden Cengiz Tatlı, birkaç gün önce buraya gelen şoför arkadaşlarının kuyruklarda beklediğini söyledi. Cengiz Tatlı, "Biz de geleceğimiz zaman uzun araç kuyruklarını bekliyorduk fakat buraya geldiğimizde kuyrukların sona erdiğini öğrendik. Yapılan bu uygulamadan dolayı çok memnun olduk inşallah bu şekilde devam eder." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Habur'a 5 yeni sınır kapısı açma haberini sevinçle karşıladıklarını aktaran Mehmet Emin Kutboğa ise, "Bu bizim için çok güzel olacak artık kuyruklarda beklemeyeceğiz ve daha hızlı gidip geleceğiz. Bu yeni sınır kapıların bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz." diye konuştu.

Bir başka araç sürücüsü Mehmet Emin Yeşilyurt da Habur Sınır Kapısı'nın artık araç yoğunluğunu kaldırmadığını ve yeni sınır kapıların açılmasını istedi. Yeşilyurt, "Habur Sınır Kapısı üzerinden günde binlerce araç geçiyor. Burada araç sayısı çok fazla o yüzden artık Habur Sınır Kapısı bu yoğunluğu kaldıramıyor. Türkiye ile Irak'ın bir an önce yeni sınır kapıları için anlaşmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Şoförlerden Abdulkadir Sungur, kuyruk sorununun kesin bir şekilde bitirilmesi için yeni sınır kapılarının çok şart olduğunu söyledi. Sungur, "Bizler kuyruklarda beklediğimiz zaman çok sıkıntılar çekiyoruz. Özellikle hırsızlık olayları bizim canımızı çok sıkıyordu. Şu anda bir kuyruğun olmaması çok iyidir fakat bu sorunun kesin çözümü için mutlaka yeni sınır kapıları açılmalıdır" ifadelerini kullandı.

5 yeni kapı açılması planlanıyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu daha önce yaptığı açıklamasında, 2 yıldan fazla bir süredir gergin olan iki ülke arasındaki ilişkilerde de yeni bir döneme girildiğini ve Habur'a 5 kapı daha açacaklarını ifade etmişti.

Davutoğlu, karayolunda Habur'da 20 kilometreye varan kuyruklar oluştuğunu ve Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı Maliki'nin onayıyla Habur'da ikinci kapı ve 3. köprüye izin çıktığını onların inşaatına hemen başlayacağını söylemişti.
Öte yandan, Habur Sınır Kapısı'nda araç giriş çıkış sayılarında büyük ortanda artış görüldü. Sınır kapısı üzerinden daha önce 5 bin olan günlük araç çıkış istatistiği yaklaşık 6 bin 500 araca kadar yükseldiği bildirildi.
(Muhammed Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir