• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Van'da 50 bin ton kömürün dağıtımı sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Konuyla ilgili olarak İLKHA'ya konuşan Van Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehmet Suat Aydoğan, geçtiğimiz ay dağıtımına başladıkları yardım kömürü dağıtımının devam ettiğini belirterek, şuana kadar merkezde bulunan 29 mahallenin 8 tanesini ve merkeze bağlı köylerin yüzde 80'ninde kömür dağıtımını tamamladıklarını söyledi.

2014 dönemine ait kömür dağıtımına yaklaşık olarak bir ay önce başladıklarını ifade eden Aydoğan, kömürlerin Kütahya Tavşanlı'dan geldiğini ve Türkiye'de çıkan kalorisi en yüksek olan kömürlerden bir tanesi olduğunu belirterek, "Hava kirliği ve insan sağlığını tehdit edecek bir şey söz konusu değildir. Daha önceki yıllarda burada Şırnak Kömürü dağıtılıyordu. 4 yıldır buna izin verilmiyor. Mevcut kömür Tavşanlı'dan demir yolu ile ilimize taşınıyor. Gelen kömürler gar alanında kamyonlara yüklenerek vatandaşlarımızın adreslerine teslim ediliyor" dedi.

"50 bin ton kömür yaklaşık 33 bin aileye dağıtılıyor"
Bu yıl Van'da 50 bin ton kömür dağıtılacağını belirten Aydoğan, bunun da yaklaşık olarak, 33 bin aileye tekabül ettiğini dile getirerek, "Ailelerin geneli daha önce vakfımıza kayıt yapmış olan ailelerdir. Bu ailelerimizin kömürleri evlerine ulaştırılıyor. Köylerimizin yüzde 80'ninde dağıtımımızı bitirdik. Merkeze bağlı 94 köyümüzün şu an 70'inde kömür dağıtımız tamamlanmış durumda kalan 24 köyümüzün dağıtımı da son gelen kömürlerle 15 gün içinde bitirmeyi planlıyoruz. Merkezde ise Bostaniçi beldemiz hariç 29 mahallemiz var. Bunlardan 11 tanesine girmiş durumumdayız. Bunların 8 tanesi tamamen bitmiş durumda 3 mahallemizin de yüzde 80'ni bitirmiş durumda köylerimiz tamamladıktan sonra hedefimiz merkezi de kısa sürede bitirmek" şeklinde konuştu.

"2 ay içinde kömür dağıtımı tamamen bitecek"
Kömürlerin demir yolu ile geldiği için endişeli olduklarını belirten Aydoğan, "İlimizde kış mevsimi uzun süren ve kömür dağıtımı en fazla olan il olduğu için genellikle bize öncelik veriliyor. Hedefimiz en geç iki ay içerisinde kömür dağıtımını tamamlamaktır. Önceki yıllarda vatandaş kömür alanına gelip kamyonlarla kömürlerini alıyorlardı. Son dört yıldır kömürler adreslere teslim ediliyor. Dolayıyla bu da hem bizi hem de vatandaşımıza büyük bir rahatlık yaşatmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Üç tahlilden de kükürt oranı normal çıktı"
Kömürlerin kalitesiz olduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Aydoğan, dağıttıkları kömürlerin belli aralıkla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tahlillerin yapıldığını vurgulayarak, "Bu yıl üç defa kömürlerimizi tahlile gönderdik. Üçünde de insan sağlığını tehdit edecek boyutlarda kükürt oranına rastlanmadı" diye konuştu.

Tren garında geçmiş yılların aksine sessizlik hakim
Öte yandan Kütahya Tavşanlı'dan gelen kömürün teslim alınıp kamyonlarla evlere dağıtıldığı, Van tren garında geçmiş yılların aksine sessizliğin hakim olduğu görülürken kimi vatandaşlar isimlerinin listede olup olmadığını öğrenmek için geldiği gözlendi.

(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir