• DOLAR 32.333
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2293.713
  • ...
270 yıl sonra bir araya geldiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Yaklaşık 270 yıl önce Bingöl`de birbirinden ayrılıp Anadolu`nun değişik yerlerine dağılan 7 kardeşin torunları Urfa`da yapılan yemekli mevlit etkinliğinde bir araya geldiler.
 
Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlayan mevlide Hür Dava Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Lokman Yalçın, Hür Dava Partisi Eyübiye Merkez İlçe Başkanı Mehmet Şılaş Alkanat, Hür Dava Partisi Mersin İl Başkanı Salih Demir, Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Başkanı Nuri Güler ve çok sayıda partili katıldı.
 
Mevlitte açılış konuşması yapan Şahine aşiretinin bir kolu olan Kahraman ailesinden Mehmet Ali Kahraman, bu toplantıyı düzenlemelerinin amacının akrabalık bağlarını ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Bundan sonra gerek Urfa`da gerek Diyarbakır`da gerek Mardin`de ve gerek diğer yerlerde bulunan kardeşlerimize düşen görev, yekvücut olup bu akrabalık ve kardeşlik bağını pekiştirmek ve bu bağı sürdürmek olduğunu belirten Kahraman, 270 yıl önce 7 kardeşin neden birbirinden ayrıldığını ise şöyle anlattı: "Yıllar önce dedelerimiz İslam dininin talimatı doğrultusunda kendi şeref ve iffetini korumak ve ona sahip çıkmak uğruna başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlardır. Örneğin Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve diğer yerlerde olduğu gibi ama Cenabı Allah`a hamdolsun ki bizleri buluşturup kıyamete kadar sürecek olan bağımızı dedelerimizin yazmış olduğu şecere sayesinde yeniden inşa edeceğiz Allah dedelerimizin düştüğü bu ayrılığa bizi bir daha düşürmesin." dedi.
 
Kürtçe konuşan Molla Kerbela Şanlı, konuşmasına muharrem ayı olması dolayısı ile Hz. Hüseyin ve Kerbela olayını anlatarak başladı.
 
Zamanında birbirinden ayrılan ailelerin bugün burada bir araya geldiklerini ifade eden Molla Kerbela, `Kim zengin olmayı istiyorsa. Serveti olsun istiyorsa, fakirlikten yoksulluktan kurtulmak istiyorsa, akrabanın hakkını hukukunu yerine getirsin sıla-i rahim yapsın." hadisini hatırlatarak, sıla-i rahimin önemine değindi.
 
"Akrabalık bağını kesen cemaatimizde oturmasın"
"Resulullah, `akrabası ile ziyareti kesen cemaatimizde oturmasın` dediği zaman bir genç kalkıp gitti kısa bir süre sonra geldi. Resulullah o gence neden gidip tekrar geldiğini sorduğunda ise benim teyzem ile aram iyi değildi onu düzeltip halellik dileyip geldim" dediğini anlatan Molla Kerbela, "Kardeşliğimizi İslam üzerine tesis edelim. Akrabalığımız İslam kardeşliği üzerine olsun. Resulullah`ın yolu sahabelerin yolu, tabiinlerin yolu üzerine olsun. Zulüm üzerine olan kardeşlik ahret gününde azaptır." şeklinde konuştu.
 
Kardeşliğin önemi üzerine konuşmasını sürdüren Molla Kerbela, "Adamın biri bir ölüm döşeğinde iken akrabalarını topluyor. Onlara bir demet çubuğu göstererek bunu kırmalarını istiyor. Fakat çubuk demetini kıramıyorlar. Ondan sonra ölüm döşeğinde olan adam o çubukları tek tek çıkarıp kırıyor ve diyor ki, işte siz de böyle parçalanırsanız tek tek sizi kırarlar ama siz İslam kardeşliği üzerine birlik olursanız size kimsenin gücü yetmez diyor.
 
Keçi kılı tek başına zayıf olur ama binlerce kılın bir araya gelmesi ile kalın kopmaz ipler meydana gelir. Hıristiyanlara, Yahudilere ve kâfirlere karşı İslam ümmetinin birlik içinde olması gerektiğini, aksi halde bizi parçalara bölüp yutacaklarını ki zaten şuan da yapmaya çalıştıkları tek şeyin bu olduğunu" söyleyerek muhacir ve ensar kardeşliğini anlattı.
(Mehmet Demir - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir