• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
Sobalardan sızan karbonmonoksit gazı zehirliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Sağlık Müdürlüğü, ülke genelinde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, bacalardan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Soba zehirlenmelerinin en fazla kış aylarında soba yakan evlerde ortaya çıktığını belirten Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, ısınma amaçlı kullanılan şofben ve kaloriferde de zehirlenmelerle karşılaşıldığını belirterek, "Ancak sobadan kaynaklanan zehirlenmeler burada en sık karşımıza çıkan hadiselerden bir tanesidir. Özellikle yakılan kömürden veya bunun sarf ettiği karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeler mevcuttur. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenmeye veya ölüme neden olur." dedi.

"Zehirlenmemek için neler yapılmalı?"
Önemli olan noktalardan bir tanesinin de vatandaşın sobayı ya da ısıtıcıyı kullanırken uygun şartlarda kullanması olduğuna da değinen Van İl Sağlık Müdürü Acar, "Bunun için soba borusundan tutun sobanın yandığı yere kadar, odanın durumuna kadar birçok faktör zehirlenmeye neden olabilmektedir. Özellikle baca temizliği ve baca başlıklarının mutlaka kullanılması gerekir. Soba borularının aralarında kaçaklar olmamasına dikkat edilmesi ve boruların belli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. İşlenmemiş kömürlerin kullanılmasını istemiyoruz. Çünkü bunlar zehirlenmelere sebep olabiliyor. Özellikle kaliteli TSE belgeli kömürlerin kullanılmasını istiyoruz." şeklinde uyarılarda bulundu.

"Bilgi için '114 Zehir hattı'nı arayın!"
Sağlık Bakanlığı'nın 114 numaralı 'Zehir danışma hattı'nın olduğunu ifade eden Acar, soba kuran vatandaşların, 114 numaralı hattı arayarak bilgi alabileceğini, bunun yanında herhangi bir zehirlenme vakası ile karşılaşıldığında 112 Acil servisinin aranması gerektiğini dile getirdi.

"Karbonmonoksit değil, tedbirsizlik öldürür!"
Asıl önemli olanın tedbir alınması gerektiğine işaret eden Dr. Acar, "Çünkü kış ayları yaklaşıyor. Bizim ilimizde kış ayları da uzun sürüyor. Dolayısıyla soba yakma oranı diğer illere göre daha yüksek. O yüzden burada risk daha fazladır. Sobayı ya da ilgili yakacağı kullanırken dikkat etmemiz ve ilgili tedbirleri mutlaka almamız gerekir." diye konuştu.

Acar son olarak, geçen yıl kış mevsiminde soba zehirlenmelerine bağlı olarak 44 kişinin etkilendiğini ve herhangi bir ölüm vakıasının yaşanmadığını belirtti. (Murat Dalgın-İLKHA) HABER



Bu haberler de ilginizi çekebilir