• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2497.065
  • ...
ABD`nin Irak Petrolündeki Yeni Planı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani`nin hafta sonu gerçekleştireceği toplantı öncesinde Ankara`da enerji kulislerinde ABD`nin yeni Irak senaryosu konuşuluyor. Buna göre Irak`tan ihraç edilecek tüm hidrokarbonların (petrol ve gaz) parası, ABD`de toplanacak. Paylar, ABD üzerinden dağıtılacak.

Haberturk`te yer alan habere göre Enerji kulislerinde ABD`nin, Irak Bölgesel Yönetimi ile merkezi Irak hükümeti arasında petrol ve gaz ihracatı konusunda ortaya çıkan anlaşmazlığı çözecek yeni bir formül geliştirdiği konuşuluyor. Irak`tan ihraç edilecek tüm hidrokarbonların parası, ABD`de toplanacak. Irak Anayasası`na göre taraflara payları ABD üzerinden dağıtılacak. Bağdat, devreden çıkacak. Kürt bölgesi, ihraç edilecek ürünlerden yüzde 17 pay alacak, merkezi hükümet de yüzde 83 payını alacak.

BU FORMÜLLE IRAK PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AKACAK
ABD`nin geliştirdiği belirtilen hidrokarbon gelirlerinin paylaştırılmasına ilişkin formül, Türkiye ile  Irak Bölgesel Kürt yönetimi arasında inşası öngörülen 2 petrol boru hattının önündeki `teknik` sayılabilecek engellerin de kalkması anlamına geliyor. Bu çerçevede Kuzey Irak`tan başlayan ve inşası yıl sonunda tamamlanması hedeflenen hafif petrolü taşıyacak boru hattı, Türkiye sınırında Kerkük Yumurtalık hattı`nın 40 inçlik bölümüne eklemlenecek. Bu hattan ilk aşamada günde 400 bin varil petrol akması bekleniyor. Kapasitenin izleyen aşamada 1 milyon varile çıkabilceği belirtiliyor.

AĞIR PETROL İÇİN İKİNCİ HAT
İkinci aşamada Kürt Bölgesinde bölgesinden çıkarılan daha ağır petrolü taşıyacak petrol boru hattının inşası gündemde. Bu hattın kapasitesinin de günlük 1 milyon varil olması bekleniyor. Hattın, 2015-2016 yıllarında devreye alınabileceği belirtiliyor.

Kulislere göre Irak Bölgesel Yönetimi, Turkish Energy Company`e (TEC) Kürt bölgesinde 6 doğalgaz sahası verdi. Bunlar arasında Jabal Kand, Choman-Hindren ve Khalakan da bulunuyor. TEC, bu sahaları işletecek ve üretilen gaz ihraç edilecek.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir