• DOLAR 32.537
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.909
  • ...
Kiliseye bakan belediye, türbelere bakmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Belediyenin Hz. Süleyman ve 27 şehit sahabenin kabirlerini bulunduğu alanda çevre düzenlemesi için TOKİ'den enkazların kaldırılması için ödenek aldığını ama enkazların kaldırılması hususunda belediyenin herhangi bir çalışma yapmadığını iddia eden Bem Birsen Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Gökdemir, bu enkazların kaldırılmamasını 27 şehid sahabeye yapılmış bir saygısızlık olarak gördüklerini söyledi.

Bu yerlerin bir Ermeni Mezarlığı veya bir Kilise çevresi olmuş olsaydı çöp atıkları ve hayvan pislikleri içinde bırakılmayacağını belirten Gökdemir, Diyarbakır'ın (Amed) İslam Tarihi'nin kadim şehirlerinden olduğunu hatırlatarak, "Gerek bağrında barındırdığı Peygamber kabirleri ve gerekse 541 sahabe ile birlikte, İslam'ın en kutsal beldeleri olan Mekke, Medine, Kudüs ve Şam'dan sonraki İslam'ın 5.Harem-i Şerifi konumundaki Ulu Cami olsun dini ibadet ve mekanları bakımından oldukça zengin bir konumdadır. İslami eserler tüm coğrafyayı etkisi altına almış, İslam'ın nurlu ışığını bir taraftan Kafkasya'ya, öte taraftan Anadolu'nun tümünü kaplayarak İstanbul kapılarına kadar bu nuru taşımıştır." dedi.

Diyarbakır'ın ışık saçan eserlerinin Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren yok edilmeye çalışıldığının altını çizen Gökdemir, " Bu İslam düşmanlığı öyle bir noktaya varmıştır ki; Tüm medreseler, camiler, hayrat vakıfları ve hatta sahabe kabirleri bile nasibini almıştır. Sahabe kabirlerinin önde gelenlerinden ve Diyarbakır'ımızın fatihi ve İlk Müslüman Valimiz Hz Sa-sa'nın medfun olduğu Kabir ve müştemilatı tahrip edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Hz. Süleyman türbesi ve çevresinin yıllarca atıl durumda kaldığını sözlerine ekleyen Gökdemir, Türbelerin çevresinin gecekondular, hayvan barınakları ve çöp atıkları ile uğranılmaz bir konuma getirildiğini söyledi.
TOKİ' nin kentsel dönüşüm çalışmaları adı altında yaptığı çalışmaların enkazlarının belediye tarafından kaldırılması gerektiği halde kaldırılmadığını iddia eden Gökdemir, türbelerin etrafının viraneye döndüğünü belirtti.

Gökdemir son olarak, " Şanlıurfa'daki Hz. İbrahim Makamı ve Balıklı Göl çevresi ile İstanbul'daki Hz. Eyüp Sultan mekânları ve Konya'daki Hz. Mevlana Külliyesi nasıl ki bulundukları şehirlerin en önemli dini simgesi ise, Diyarbakır'ın da Hz. Süleyman ve 27 Şehit sahabe kabirlerinin aynı şekilde bir düzenlemeye layık olması gerekir." İfadelerini kaydetti. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir