• DOLAR 32.575
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2426.626
  • ...
Diyabetle birlikte 5 hastalık geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Halk arasında 'Şeker hastalığı' olarak bilinen diyabette hasta sayısının dünyada 500 milyona ulaştığı belirtilirken diyabetle ilgili açıklama yapan Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cuma Korkmaz, diyabet hastalığının, kalp sorunları ve ayak yaraları başta olmak üzere 5 majör hastalığı da beraberinde getirdiğini söyledi.


Dr. Korkmaz, "Diyabet sadece kan şekeri yüksekliği olmayıp, aynı zamanda kalp damar rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, göz damarlarında ciddi değişiklikler, böbreklerde zamanla önemli hasarlara yol açan bir hastalıktır. Diyabet hastalığı, majör olarak diyabetik nöropati, retinopati, nefropati, kalp damar hastalıkları ve diyabetik ayak yaraları başta olmak üzere 5 majör hastalığı beraberinde getirmektedir." dedi.


Yakın takip gerekiyor
Diyabet tedavisi ve takibinin sadece ilaç veya insülinle sağlanmadığını kaydeden Dr. Cuma Korkmaz, aynı zamanda yakın beslenme ve diyet kontrolünü, rutin 3 ila 6 ay arasında iç hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji ve göz hastalıkları tarafından yakın takibinin gerektirdiğini söyledi.


Dr. Korkmaz, "Bir diğer önemli konu da insülin gerektiren hasta sayısı fazlayken, hastalarda dış çevre etkisiyle insülin kullanmama direnci ya da insülin korkusu görülmesi. Hâlbuki insülin tedavisinin vücut için daha faydalı ve şeker ilaçlarına göre daha etkili olduğunun bilinmesi gerekir" diye konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir