• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...

BURSA - Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu'nun (GIZ) desteğiyle gerçekleştirilen 20 kişilik bir heyet, teknik iş gezisi kapsamında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Almanya sanayiinin mutfağına girdi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, KOSGEB Bursa Müdürü Ahmet Akdağ ile Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ali Durmuş'un katıldığı teknik gezi; Almanya'nın arge ve inovasyondaki deneyimiyle Bursa'nın potansiyelini birleştirecek işbirliklerini müjdeliyor.

 

BTSO ve Uludağ TTO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, 2023 Türkiyesi'nde en önemli oyuncu olmaya hazırlanan Bursa'nın önüne koyduğu hedefler açısından Almanya'nın 'rol model' olduğunu kaydederek, "GIZ Programı çerçevesinde, Almanya'nın arge ve inovasyonda katettiği yola şahit olduk, deneyimlerini dinledik. Şunu gördük ki, 'Almanya bizim için ne kadar önemliyse Bursa'da onlar için o kadar önemli.' Münih ve Berlin'deki 6 günlük ziyaretlerimizin Bursa'ya çok güzel geri dönüşleri olacağını söyleyebilirim." dedi.

 

Özellikle kümelenme ve teknoloji transfer ofislerinin kuruluşu, işleyis biçimleri ve süreçleriyle ilgili yoğun temaslarda bulunduklarına işaret eden Duran, "Bavyera Ekonomi Bakanlığı ve Teknoloji Merkezi, Bavyera Çevre Kümesi, Zenith Teknoloji Transfer Ofisi, Otomotiv Kümesi, Münih Alman-Türk İşadamları Derneği, Berlin İşadamları Dernekleri Konfederasyonu, Kümelenme ve TTO Yönetim Organizasyon Kurumu VDI-VDE ve Türkiye Büyükelçisi Sayın Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu ziyaret ettik. Ayrıca, çevre ve döngü ekonomisi temalı İFAS Kongresi'ne katıldık. Her biri apayrı deneyimlerdi. Bursa'ya davet ettik ve yakın gelecekte yapacağımız işbirlikleri için çok önemli bir başlangıç yaptık." şeklinde konuştu.

 

Özel sektörün ve kamunun Almanya'daki uygulamalardan mutlaka istifade etmesi gerektiğini belirten İlker Duran, "Çünkü, ziyaret ettiğimiz her kurumda Bursa'nın potansiyeline karşı bir farkındalık hissettik. Bu açıkça ifade de edildi. Türk Büyükelçimiz mesela Bursa'yı çok yakından takip ediyor ve karşılıklı işbirliğine destek sözü verdi. Diğer yandan Berlin İşadamları Dernekleri Konfederasyonu jeotermal ve yenilenebilir enerji konusunda müthiş deneyimli ve Bursa'nın doğal şartlarının müsaitliği çok cazip geliyor. Almanya'da çok sağlam bir altaypı var, üniversite-sanayi işbirliği geliştirilmiş, kümelenme ve TTO'ları aktif kullanıyorlar ve en önemlisi de; ürüne dönüştürme becerileri çok gelişmiş. Bursa'ya gerçekten de elimiz dolu döndük." diye konuştu. (Zeki Aras - İLKHA)