• DOLAR 32.526
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2491.733
  • ...
SON DAKİKA
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Myanmar’da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu’nun ziyareti kapsamında geldiği Myanmar’daki temaslarına başladı.
 
Davutoğlu, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile başkent Naypidav`da bir araya geldi. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.
 
Edinilen bilgiye göre, temas grubunun ziyaretine ilişkin detayların ele alındığı görüşmede, Myanmarlı yetkililerle yapılacak temaslarda dile getirilecek ana mesajlar üzerinde duruldu.
 
İkili görüşmenin ardından, İİT Rohingya Temas Grubu üyelerinden Malezya, Endonezya, Cibuti, Mısır, Suudi Arabistan ve Bangladeş’ten üst düzey yetkililerin de katılımıyla koordinasyon toplantısı düzenlendi.
 
"Myanmar`ın demokratikleşme sürecine destek vermeye hazırız"
 
Davutoğlu, daha sonra başkent Naypidav’da Myanmar Tarım ve Sulama Bakanı Myint Hla ile bir araya geldi. İki bakan, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Myanmar’a hibe edilen 4 traktör ile ekipmanlarının teslimi için düzenlenen törene katıldı.
 
Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Myanmar’ı ikinci kez ziyaret ettiğini hatırlatarak, Türkiye ile Myanmar arasındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davutoğlu, “Türkiye ile Myanmar coğrafi olarak birbirine uzak ülkeler olsalar da bu durum bir engel teşkil etmiyor çünkü bizim kalplerimiz yakın” dedi.
 
Türkiye’nin tarımsal üretimde dünyada yedinci sıraya geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, tarım alanındaki deneyimleri Myanmar’la paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) başarısına değinen Davutoğlu, Myanmarlı bakanı Türkiye’ye davet ederek, bu başarıyı yerinde görmesi tavsiyesinde bulundu.
 
İstikrar, ekonomik gelişme ve dünyaya açık olmanın önemini vurgulayan Davutoğlu, “Myanmar, demokratikleşme ve dünyaya açılma anlamında yeni bir dönemden geçiyor. Bu süreçte destek olmaya hazırız” ifadesini kullandı.
 
Arakan’a yardımlar için Türk hükümetine teşekkür
 
Myanmar Tarım Bakanı Hla da Türkiye’nin ülkesine verdiği destekten ötürü teşekkür ederek, “Özellikle Arakan eyaletinde yaşadığımız zorluklarla ilgili olarak Türk hükümetinin büyük yardımı oldu. Bunun için minnettarız” diye konuştu.
TİKA’nın traktör hibe törenine Davutoğlu’nun bizzat katılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Hla, tarım ve sulama alanında Türkiye’nin desteğini istedi.
 
Tören sırasında Davutoğlu, Myanmar’a hibe edilen traktörler ile ekipmanların teslim evrakını tevdi etti. Myanmarlı Bakan Hla da Davutoğlu’na teşekkür mektubunu sundu. İki bakan, törenin ardından ekipmanların bulunduğu alana geçti. Davutoğlu, burada traktörlerin anahtarlarını Myanmarlı bakana teslim etti.
 
Temas grubu üyelerinin, ziyaretin ilk gününde, Myanmar Devlet Başkan Yardımcısı ve Rakhine (Arakan) Eyaleti Barış, İstikrar ve Kalkınma Uygulamaları Merkez Komitesi Başkanı Dr. Sai Mauk Kham ile görüşmeleri ve parlamentoda bazı temaslarda bulunmaları öngörülüyor. Davutoğlu`nun, Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile ikili görüşme yapması da bekleniyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir