• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Güney Kore ziyaretinde, iki ülke arasında vizesiz seyahat anlaşması imzalandı.

Rusya lideri Putin, Güney Kore`ye resmi ziyaretinde, geçen yıl devlet başkanlığı koltuğuna oturan Park Geun-hye ile Petersburg`daki G-20 Zirvesi`nin ardından ikinci kez bir araya geldi.

Ziyarette, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından, iki ülke arasında 60 gün süreli seyahatlerde vize uygulamasını kaldıran anlaşma imzalandı. İki ülke dışişleri bakanlarının imzaladığı anlaşma, iki ülke vatandaşlarına 6 aylık dönemde 90 günü aşmayacak şekilde 2 ay süreli vizesiz seyahat etme şansı tanıyor.

Putin-Park görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Kore Yarımadası`ndaki sorunlar ve küresel gündem konuları değerlendirildi. İki lider daha sonra 6. Kore-Rusya İş Diyaloğu Forumu`na katıldı.

Putin, forumda yaptığı konuşmada, Rusya ile Güney Kore arasındaki ticari ilişkilerin son 10 yılda 13 kat arttığını, ticaret hacminin 25 milyar doları bulduğunu bildirdi.

Rus ve Güney Kore halklarının yakınlaşması için daha fazla proje üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Putin, ilişkilerinin daha da gelişerek artacağını umut ettiğini söyledi.

Öte yandan görüşmelerin ardından yayınlanan ortak açıklama metninde, Moskova ve Seul`ün, Kuzey Kore`nin nükleer çalışmalarından duyduğu memnuniyetsizlik dile getirilerek, uluslararası kuralların ihlal edilmemesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, iki ülkenin Rusya-ABD girişimleriyle başlatılan Suriye`deki kimyasal silahların imha edilmesi inisiyatifinin de desteklendiği belirtildi.