• DOLAR 32.422
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.117
  • ...
`İnsan Yerine Konulmak İstiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. Salih Keskin/ Diyarbakır

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi Kaldırım Köyü’ne Bağlı Dankıran (Aşağı Akdibek) mezrasını ziyaret ederek sorunlarını birinci ağızdan dinledik. Diyarbakır Urfa karayolu üzerinde bulunan ve merkeze 30 kilometre uzaklıkta olan Dankıran mezrası, 60 hane ve 550 nüfusa sahip. Hizmet yokluğundan yakınan köy halkı, yıllardır çözülemeyen sorunlarının artık çözülmesini istiyor.

KÖYLÜLER BİRÇOK SORUNLA BOĞUŞUYOR

Hizmetin yapılmamasından yakınan mezra sakinlerinden Mustafa Tici, köydeki bazı sorunları dile getirdi. Altyapı ve su sıkıntısıyla beraber, sağlık ve eğitim sıkıntılarının da olduğunu söyleyen Tici, mezrada bulunan okulda 5 sırada 18 öğrencinin oturduğunu belirtti.

BİR İĞNE İÇİN ŞEHRE GİTMEK KOLAY DEĞİL

Sağlık sorunlarını da dile getiren Tici, “Mezranın yolu olmadığı için hastamızı tahtadan yapılmış sedyeyle yola kadar çıkarmak zorunda kalıyoruz. Yıllardan beri biz bir iğne için kilometrelerce yol kat ediyoruz. Yaz mevsiminde ulaşım rahat ama kış mevsiminde ulaşım sıkıntısına katlanıyoruz. Bir iğne için şehre gitmek kolay değil. Biz bir an evvel köyümüzdeki sağlık evinin açılmasını, köy içi yolların yapılmasını, okul binasına bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.

SUSUZ KÖY KALMADI DİYENLER KÖYÜMÜZE GELSİN

Mezranın su sıkıntısı olduğunu dile getiren Ahmet Karahanlı, su kulesinin aktığı ve yıkılma tehlikesinin bulunduğunu söyledi. Köy muhtarı olsun, diğer köylüler olsun onlarca kez su kulesinin onarılması için başvuruda bulunduklarını belirten Karahanlı, buna rağmen hiçbir sonuç almadıklarını söyledi. Karahanlı, “En sonunda köylüler susuz kalmamak için düz bağlantı yaptılar ama tüm su boruları patladı. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hükümet yetkilileri televizyonlarda susuz köy kalmadı diyor ama bu doğru değildir. Çünkü müteahhitler işlerini ya yarım bırakmış ya da sağlam yapmamıştır. Buna en güzel örnek bizim köydür. Bir de siyasiler sadece seçim zamanında bizi hatırlıyor, bu da köylüyü üzüyor. Sadece seçim dönemlerinde değil, her zaman hatırlanmak ve insan yerine konulmak istiyoruz” diye konuştu.

HAYVANLARINA SAHİP ÇIKMIYORLAR

Mezranın en büyük problemlerinden biri de yol sorunu. Mezranın yakınından bir ana yol geçiyor. Yolun diğer tarafında da köylülerin hayvanlarını otlattıkları mera bulunuyor. Yol üstünde herhangi bir üst geçit olmadığı için devamlı kazalar oluyor. Bir köylünün hayatını kaybettiği yol üzerinde yüzlerce hayvan, araba çarpmasından telef olmuş. Köylülerden Mikail Karahanlı, yol üzerinde hayvanlarına bir araba çarptığında olayı görmezden geldiklerini ve hayvanı sahiplenmediklerini söyleyerek bunun nedenini şöyle anlattı: “Devamlı hayvanlarımız yol üzerinde kazalardan dolayı telef oluyor. Daha önceleri ölen hayvanımız için sürücülerden para talep edebiliyorduk. Şimdi böyle bir olay oldu mu sürücü durumu kaskoya bildiriyor. Kasko da köylüleri mahkemeye veriyor. Mahkeme de davayı köylünün aleyhine sonuçlandırıyor. Yani hem bizim hayvanımız ölüyor, hem de aracın zararı bize ödettiriliyor. Onun için şimdi artık sürücüler hayvanlarımıza çarptığında bizler sadece seyrediyoruz, sahiplenmeye korkuyoruz. Sahiplensek hakkımızda dava açılıyor ve aracın zararı bizden alınıyor. Bizler hayvanlar ve insanların güvenli bir şekilde karşıya geçmeleri için alt geçit istedik. Bunun için de karayollarına başvurduk, ama şu ana kadar olumlu bir cevap alamadık.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir