• DOLAR 32.589
  • EURO 34.87
  • ALTIN 2499.378
  • ...
Hem okula alma hem de ceza kes!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ayhan Kaya / Doğruhaber

Başörtülülere yönelik skandal ve zorbalıkların ardı arkası kesilmiyor. Adana’da Orhan Çobanoğlu ilköğretim Okulu yönetimi, okuluna başörtüsüyle devam etmek isteyen kız öğrenciyi okula almadı. Okuluna devam edemeyen öğrenci, bu sefer Kaymakamlıkça 83 gün devamsızlık yapmış diye ikinci kez cezalandırıldı. Sivil Toplum Kuruluşları olaya tepki gösterirken, başörtüsü sorununa köklü bir çözüm bulunması istendi

EĞİTİM HAKKI VERECEKLERİNE PARA CEZASI VERDİLER

Adana Fevzipaşa Mahallesi Orhan Çobanoğlu İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencisi olan Maşallah Savsal (15) okuluna başörtülü devam etmek isteyince okul idaresi buna izin vermedi. Bunun üzerine başı açık okumayı kabul etmeyen Savsal, okulu bırakmak zorunda kaldı. Okul idaresi de Maşallah Savsal’ın 83 gün okula devamsızlık yaptığı yönünde Seyhan Kaymakamlığına şikâyette bulundu. Kaymakamlık da kızları başörtülü okumak isteyen Savsal ailesine 1245 TL para cezası kesti. Böylece öğrenciye öğrenim hakkı yerine para cezası verildi.

MÜSLÜMANLAR TAVIRLARINI NETLEŞTİRMELİ

Yaşanan olaya Sivil Toplum Kuruluşları sert tepki gösterdi. TESSEP Genel Başkanı Salih Demir "Tüm alanlardaki yasakların kaldırılması gerekir, bu yaşanan büyük bir  zulümdür" derken, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya `uygulamanın keyfi olduğunu belirterek  daha önce üniversiteler için de aynı problemin yaşandığını ilköğretimdeki bu problemin de ortadan kalkması için müslümanların net tavır belirlemesi gerektiğini` söyledi.

Adana’da başörtülü öğrenciyi okula almayan okul idaresinin, derse almadıkları öğrencinin ailesine de bin 245 TL para cezası kesmesi yaşanan başörtüsü yasağı zulmünün geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Fevzipaşa Mahallesi Orhan Çobanoğlu İlköğretim Okulu 4. Sınıf öğrencisi olan Maşallah Savsal (15) okuluna başörtülü devam etmek isteyince okul idaresi buna izin vermedi. Bunun üzerine başı açık okumayı kabul etmeyen Savsal, okulu bırakmak zorunda kaldı. Okul idaresi de Maşallah Savsal’ın 83 gün okula devamsızlık yaptığı yönünde Seyhan Kaymakamlığına şikâyette bulundu. Kaymakamlık da kızları başörtülü okumak isteyen Savsal ailesine 01/2010-12/2010 tarihleri arasındaki 83 gün için gün başına 15 TL olmak üzere toplamda bin 245 TL para cezası kesti.


OKUL YÖNETİMİ İLE KAYMAKAMLIĞIN YAPTIĞI ZORBALIKTIR
Duruma tepki gösteren Maşallah Savsal’ın babası Yusuf Savsal, kızlarını başörtülü okula almayarak öğrenim hakkını elinden alan okul idaresi ile kızlarını okula göndermek istemelerine rağmen devamsızlığı gerekçe göstererek ceza kesen Kaymakamlığın zulüm üstüne zulüm işlediklerini söyledi.

ŞEYTANIN AKLINA GELMEYEN MÜDÜRÜN AKLINA GELDİ
Kızının okula başörtülü devam etmek istediğini ancak okul idaresinin kızını okula almadığı gibi bunun cezasını da baba olarak kendisine kestiğini belirten Savsal; “Kızım okula devamsızlık yapınca eve tebligat geldi. Okula gittim. Okul Müdürü bana, kızımı okula göndermediğimi, bundan dolayı ceza kesildiğini söyledi ve gösterdiği tutanağı imzalamamı istedi. Ben de kendisine; ben kızımı okula gönderiyorum, siz almıyorsunuz. Ben eğitime karşı değilim. İki çocuğum da yine bu okula devam ediyor. Ancak büyük kızım başörtülü okumak istiyor. Fakat siz hem onu okula almıyorsunuz, hem de okula almadığınız kızım için babası okula göndermiyor, diyerekten bana ceza kesiyorsunuz. Bu tutanağa; ben kızımı gönderiyorum. Ancak başörtülü okumak isteyen kızım okula alınmıyor, yazarsanız imzalarım, dedim. Müdür ise sadece; öğrenim çağındaki Maşallah Savsal’ı okula göndermek istememe rağmen okula gitmek istememektedir, şeklinde yazı ekledi. Müdür başörtü meselesini tutanağa eklemedi. Kanaatimce okul idaresi kız çocuklarının devamsızlığının altındaki asıl meselenin başörtüsü olduğunu gizliyor” diye konuştu.

YASAKÇI ZİHNİYET OLMASA, KIZIM OKULUNA DÖNER
Kendisine toplamda bin 245 TL para cezası kesildiğini belirten Savsal; “Benim bu parayı ödeyecek maddi gücüm yok. Bir oğlum askerde ona zor para gönderiyorum. Maddi gücüm olsa bile bana kesilen bu ceza haksızlıktır. Şu anda kızımı başörtülü alsalar kızım okuluna hemen gider. Bu şekilde mağdur olan birçok inançlı aile var. Özellikle doğudaki kız çocuklarımızın okuyamamasının altındaki en büyük sebep başörtüsü yasağıdır. Birçoğunun kızlarının okuma hakkı ellerinden alındığı gibi bir de ceza ödemek zorunda kalıyorlar. Bu adaletsiz uygulama ve zulüm bir an önce son bulsun” şeklinde konuştu.

STK`LAR TEPKİ GÖSTERDİ
Yaşanan olaya Sivil Toplum Kuruluşları da tepki gösterdi. Anayasa ve yasalarda başörtüsü ile ilgili herhangi bir yasak olmamasına rağmen mevcut sistem tarafından okul ve kamusal alanda oluşturulan yasak algısıyla binlerce kız çocuğunun eğitim hakkının elinden alındığını belirten Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) Genel Başkanı Salih Demir, bunun büyük bir zulüm olduğunu söyledi.

BAŞÖRTÜSÜ VE KARMA EĞİTİM ENGEL
Kız çocuklarının eğitimleri önündeki en büyük engelin başörtüsü yasağı ve karma eğitim olduğunu dile getiren Demir, “Yıllardır süregelen okulda başörtüsünün yasak olduğu algısıyla mütedeyyin halkımız kız çocuklarını 4 ila 5. sınıftan sonra okula göndermekten imtina etmektedir. Mütedeyyin ve özellikle Doğu kökenli insanlarımız hakkında oluşan, ‘bunlar kız çocuklarını okula göndermiyorlar’ şeklindeki algının bu noktadan da incelenmesi gerekir. Kız çocuklarının 5. sınıftan itibaren okula gönderilmeme sebeplerinin başında başörtüsü yasağı ve karma eğitim sistemi gelmektedir” diye konuştu.

YENİ MAĞDURLAR ÇIKMADAN SORUN ÇÖZÜLMELİDİR.
Hükümete, sorunun çözümü için çağrıda bulunan Demir, şunları söyledi: “Eğitim ve kamusal alandaki başörtüsü yasağı, toplumsal bir sorun olmuş ve tüm halkımızı mağdur eder bir hal almıştır. Şu ana kadar mağdur edilenlerin yanında, yakında başlayacak Eğitim-Öğretim döneminde bu sorunlar yine yaşanacak ve yeni mağdurlar ortaya çıkacaktır. Sosyal adaletin bir gereği olarak bu durumda olup, okuma hakları ellerinden alınarak mağdur edilen öğrenci ve ailelerinin hassasiyetleri göz önünde bulundurulup sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir.”


VERİLEN CEZA KATMERLİ ZULÜMDÜR

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da, uygulamanın keyfi olduğunu belirterek, yaşanan olayın katmerli zulüm olduğunu ifade etti. Kaya, “Bu olay tam anlamıyla bir zulüm ve haksızlıktır. Hatta burada iki defa zulüm vardır. Birincisi eğitim hakkı engelleniyor, ikincisi ailelere ceza veriliyor. Yani burada katmerli bir zulüm söz konusu” dedi.


MÜSLÜMANLAR TAVIRLARINI NETLEŞTİRMELİ
Yüksek öğretimde yapılan düzenlemenin ilköğretimde de yapılması gerektiğinin altını çizen Kaya, “Bugün birileri diyor ki ilköğretimde başörtüsü uygun değil. Ama daha geçen seneye kadar üniversiteler için de aynı şeyi söylüyorlardı. Bugün üniversitelerde bu yasak kalktı. İnsanların lehine bir düzenleme yapıldı. Aynı düzenlemenin ilköğretim için de yapılması lazım. Ayrıca bu noktada önümüzdeki eğitim döneminden itibaren Müslüman halka netleşmeli. Bu tür haksızlıklar münferit olarak kabul edilmemeli. Yaygın bir şekilde bu zulmün giderilmesi için çaba sarf edilmeli” ifadelerini kullandı.


SORUNUN KAYNAĞI RESMİ İDEOLOJİDE
Mevcut başörtüsü sorununun temelinde resmi ideolojinin olduğunun altını çizen Kaya, resmi ideolojinin değişmemesi halinde sorunun da çözülemeyeceğini dile getirdi. Kaya, şunları söyledi: “Müslümanların inançları önündeki yasakların temel dayanağı Kemalist ideolojidir. Devlet bunu kendine resmi bir ideoloji olarak kabul ediyor ve halka dayatıyor. İnanç önündeki sıkıntılar seksen yıldır süre gelen bir sıkıntıdır. Bundan köklü bir şekilde kurtulmak isteniyorsa, adil olunmak isteniyorsa, hukuka uygun davranılmak isteniyorsa öncelikle bu resmi ideolojinin devlet ideolojisi olmaktan çıkarılması lazım”

İNSANLARIN GİYİMLERİYLE UĞRAŞILMAMALI
Eğitim Bir Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer ise yaşanan olayı araştırdıklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Yaşanan olayı basından duyduk. Olayı inceliyoruz. Eğitim Bir Sen olarak insanların kılık kıyafetleriyle uğraşılmasına karşıyız. 21. yüzyılda hala inanların kılık kıyafetleriyle uğraşılıyorsa bu yanlış bir tavırdır. İnsanların düşünceleri, ürettikleri bilgilere bakılmalıdır.”

VALİLİK İNCELEME BAŞLATTI
Edinilen bilgilere göre yaşanan ceza zulmü Valilik tarafından incelemeye alındı. Öte yandan Adana Tesettür Seferberliği Platformu yetkilileri olayın yaşandığı okulu ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir