• DOLAR 32.52
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2419.73
  • ...
9 aylık cari açık 49 milyar dolara
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eylül ayı 'Ödemeler Dengesi' verilerini değerlendirdi. Çağlayan, 9 aylık cari açığın 49 milyar dolara ulaştığını ve geçen yıla göre 10,6 milyar dolar artışın olduğunu vurguladı.

 

Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, 2012'de hizmet ihracatının 43,5 milyar dolar ile rekor kırdığını, 2013'te bu rekoru daha da yukarı taşıyacaklarını belirtti.

 

Dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından biri olan Türkiye'nin, yılın ilk 9 ayında ihracatını yüzde 10 artırdığını belirten Bakan Çağlayan şunları kaydetti: "Şu anda hizmet ihracatını en çok artıran 10.ülkeyiz. Sadece turizm değil, taşımacılık, ticari hizmetler, resmi hizmetler gibi kalemlerde de ciddi artışlar var. Fakat yine de hizmet gelirlerimizin büyük kısmını turizm ve taşımacılık oluşturuyor."

 

İlk 9 aydaki cari açık 49 milyar dolar
Bakan Çağlayan Eylül itibari ile geçen 9 aylık cari açık hakkında ise şu açıklamalarda bulundu: "Bugün gördük ki, 9 aylık cari açık 49 milyar dolara ulaştı. Geçen yıla göre 10,6 milyar dolar artış var. Tabii burada 12 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli bir etkisi var. Yılsonu OVP beklentisi, 58,8 milyar dolar ve GSYİH'deki pay anlamında yüzde 7,1. Gelecek yıl daha düşük rakam ve oranlar göreceğiz."

 

"İlk 9 ayda toplam 8,7 milyar dolarlık yabancı girişi oldu"
İlk 9 ayda toplam 8,7 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişinin olduğu belirten Çağlayan, "Dünya ekonomisindeki durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekir. 2014'te yatırım girişlerinde bir canlanma bekliyoruz. 2 hafta önce Sayın Başbakanımız başkanlığında İstanbul'da 8. Yatırım Danışma Konseyi toplantısını gerçekleştirdik. Uluslararası şirketlerin Türkiye'ye olan ilgisi devam ediyor. Gerek yatırım teşvik sistemimizin etkisi ile gerek küresel ekonomik konjonktürdeki sisli havanın iyileşmesi ile 2014'ün bu yıldan daha iyi geçmesini bekliyorum." diye belirtti. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir