• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
Çocuğun Anne-Baba Üzerindeki Hakları - 6
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sultan Demir / Nisanur Dergisi

Bismillah!

Bütün ebeveynler çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek ister, ama İslami hassasiyetleri olan ebeveynlerin bunun üzerine daha çok düşünmesi ve “en doğru eğitimi nasıl verebilirim” endişesine girmesi gerekir.

6 yaş, çocukların ‘çocukluk dönemi’nin son devresidir. Bu dönemde İslami eğitimin en iyi şekilde çocuğun benliğine yerleştirilmesi gerekir ki çocuğu ilerde erdemli bir birey olarak topluma kazandırabilelim.

Çocuklarımızı öyle bir İslami atmosferde yetiştirmeliyiz ki bir Hz. Ali, Hz. Osman, Musab b. Umeyr ya da Süfyan ibn-i Uyenen (RA) gibi olsunlar(bi-iznillah).

Süfyan ibn-i Uyenen, Tebe tabilerinden olup daha dört yaşındayken Kur’an’ı ezberleyen ve daha çocuk yaştayken âlimler arasında fikir belirten harika bir zekâya sahipti. Beddiüzzaman, onun bu güç ve imkânını yaşadığı o harika atmosferin sağladığını anlatıyor. Bizler de çocuklarımızın bu örnek şahsiyetler gibi olmasını istiyorsak bulunduğu ortamlara çok dikkat etmeliyiz. Çocuklarımızı kötülükten korumak için onları bir fanusun içinde büyütemeyiz. Muhakkak ki aile dışındaki dış dünyayla da ilişkileri olacaktır. Bu yüzden okuduğu okul ve özellikle arkadaşlarına çok dikkat edip onları gözetim altında tutmalıyız.

Peygamberimiz (SAV), arkadaşlığın önemini bize çok güzel bir şekilde anlatmaktadır:

“İyi arkadaş, güzel koku satan kimse gibidir. Sana koku sürmese de yanında bulunduğu sürece güzel kokusundan faydalanırsın. Kötü arkadaşın misali ise körükçü gibidir. Siyah tozu bulaşmazsa bile sana kokusu, dumanı sirayet eder.”

Genelde bu yaşta çocuklar arkadaşları arasından sıyrılıp büyüklerinden ilgi görmek için yalan söyleme, kendini ispatlamak için bağırarak küfürlü konuşmalar yapmaktadırlar. Anne ve babalar bunu ilk etapta önemsemez ve hatta bunu bir eğlence olarak görmektedirler. Hâlbuki bu davranışlar ilerde ortaya çıkınca çocuğu cezalandırmaya kalkarlar. Çocukların yaptıkları bu yanlışlara kayıtsız kalmak, onların bu kötü alışkanlıklarının benliklerine yerleşmesine sebep olacaktır. Yaptıkları bu kötü alışkanlıkların sebebini ve doğru yolu çocuğa anlatmadan ceza vermek çocuğun psikolojisini bozulmasına da sebep olacaktır.

Önceki yazılarımızda çocuğun eğitiminin ana rahminden başladığını söylemiştik. Artık çocuk altı yaşındadır ve çocukluğun son dönemini yaşamaktadır. Ve birkaç sene sonra ergenliğe doğru adım atacaktır.

.....

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir