• DOLAR 32.538
  • EURO 34.93
  • ALTIN 2434.245
  • ...
3 bin yıllık antik yerleşim alanı tespit edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olan Serkan Erdoğan ile Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu'nun tespit çalışmaları sonucunda il merkezine bağlı Çemçeli köyü Rabat mezrası yakınlarında 3 bin yıllık antik yerleşim alanı tespit edildi.


Doktora tezi araştırması kapsamında, Araştırma Görevlisi Serkan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Tunceli ili yüzey çalışması sonucunda Tunceli'nin en büyük arkeolojik yerleşimi gün ışığına çıkarıldı.


Alanda araştırma yapan Erdoğan, "Rabat Kalesi, şu ana kadar tespit edilebilen Tunceli'nin en büyük antik yerleşim alanıdır. Yaklaşık üç futbol sahasından daha büyük genişliğe sahiptir. Seramik kırıklarından anladığımıza göre Rabat Kalesi, Erken Demir Çağı, Urartu, Hellenistik, Roma, Bizans, İslam Ortaçağı ve Osmanlı dönemine ait izler taşıyan kale görünümlü yerleşimin eski bir ulaşım ağı üzerinde bulunan önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz.


Yerleşim üzerinde rastlanan demir cürufu, seramikler, değirmen kalıntıları, tarihi köprü ve ağırlık nesneleri, alanın tarihin değişik dönemlerinde önemli bir ekonomik üretim merkezi olduğuna işaret ediyor." dedi.


Birçok yeri birbirine bağlayan bir hat olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Buradaki köprü, Rabat Kalesi'ni Hozat'a bağlayan bir güzergah ve aynı zamanda Rabat Kalesi'ni Tunceli'nin diğer yerleşim yerleriyle bağlayan bir hat. Burada kaya mezarları, merdivenli yapıları da görmek mümkün. Kale içerisinde idari ve kamu binalarına çıkan gizli bir geçit söz konusudur. Burada önemli oranda demir ve bakıra da rastladık. Bu da buranın bir metal işleme merkezi olduğunu göstermekte. Bölgedeki değirmen taşlarının fazlalığı aynı zamanda buranın tarımsal üretim merkezi olduğuna da işaret ediyor." şeklinde konuştu.


Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu, söz konusu keşfin bölge arkeolojisine önemli bir katkı sağladığını ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bundan sonrada bölümümüzdeki akademisyenlerin arazi çalışmaları ve bilimsel araştırmalarına her açıdan destek olacağız. Yeni projelerin bölüm bünyesinde hayat bulması için bize düşeni yapacağız." diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir