• DOLAR 32.523
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2420.508
  • ...
Habur`daki TIR Kuyruğu Sona Erecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Ticaret Odaları Konseyi Müşterek Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, son günlerde Habur Sınır Kapısı`nda oluşan tır kuyruklarını değerlendirdi.

Irak ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde Habur Sınır Kapısı`ndan günde 2 bin aracın giriş, 2 bin aracın da çıkış yapabildiğini ifade eden Yazıcı, Irak tarafının bunun daha ötesinde gümrük hizmeti verme imkanı olmadığını anlattı.

Buradaki kuyruğun önemli sebeplerinden birisinin bayram tatili olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bayramda Irak tarafına geçmesi gereken araçların 6 gün süreyle yeterli sayıda ticaret yapamaması bu kuyrukta etkili oldu. Dolayısıyla `burada bir kuyruk var` dendiğinde önce sorguladığım husus, günde 2 bin çıkış yapmış mı, 2 bin araç giriş yapmış mı, ona bakarım. 2 bin araç girip, 2 bin araç çıkış yapmışsa o günkü çalışma performansı tamam derim. Bayramda günde 2 bin araç çıkışı olmamış, aşağı yukarı 150-200 çıkış olmuş. Ondan ötürü, ticaret erbabı sevk edeceği ürünleri deposunda bekletmiş. Bayramdan sonra yoğunluk artmış. İkinci bir sebep, dış ticaret taahhütleri var. Genelde yıl sonu oluyor. Bir de petrol transiti var ondan ötürü de bir yoğunluk var."

Habur Sınır Kapısı`na bir ekip gönderdiğini ve araç giriş çıkış sayısını artırdıklarını belirten Yazıcı, bu kapsamda dün çıkış yapan araç sayısının 2 bin 734 olduğunu kaydetti.

Şu anda bölgedeki tır kuyruğunun 15 kilometre dolayında olduğunu ifade eden Yazıcı, "15 kilometrede 750 araçtır. Birkaç içinde bu kuyruk bitirilecek" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Biz herhangi bir olaya tabiri caiz ise at gözlüğü ile bakmayız. Biz bir projektör bakışıyla sorunları düzenliyor ve tasarlıyoruz" dedi.Bakan Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Ticaret Odaları Konseyi Müşterek Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, küresel krizin üzerinden onca zaman geçmesine rağmen, dünya ekonomisinde arzulanan düzeyde bir gelişme ve sürdürülebilir bir canlanmanın henüz gerçekleşmediğini ifade etti.

Türkiye`nin 10 yıl sonrasını, 2023`ü bugünden planladığına ve bu çerçevede hedefler ortaya koyabildiğine dikkati çeken Yazıcı, "Olumsuz küresel ekonomik koşullara rağmen Türkiye, bölgesinde güven ve istikrarın sembolü olmaya devam ediyor. Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve refah düzeyinin arttığını memnuniyetle görmekteyiz" diye konuştu.

- "At gözlüğü ile bakmayız"

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı`nın geçtiğimiz günlerde TBMM`de yasalaştığını hatırlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bir hususun altını çizmek istiyorum. Biz herhangi bir olaya tabiri caiz ise at gözlüğü ile bakmayız. Biz bir projektör bakışıyla sorunları düzenliyor ve tasarlıyoruz. Dolayısıyla tüketicinin hakkından söz edebilmek için tüketiciye sunulan ürün olması lazım. Tüketiciye sunulan hizmet olması lazım. Dolayısıyla Tüketicinin Korunması Kanunu çok boyutludur. Bir taraftan tüketicinin hak ve hukukunu korumayı hedefledik ama aynı zamanda tüketicinin korunması demek üretimin de korunması anlamına gelir. Tüketici hakları konusundaki bilinci ve duyarlılığı ne kadar artırırsanız ona sunulacak ürünün niteliği ve hizmetin kalitesini de o kadar artırıyorsunuz demektir."

Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ilgili ikincil düzenlemeleri 6 ay içinde gerçekleştireceklerini de kaydetti.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağını da hazırladıklarını ve bakanlığın internet sitesinde görüşe açtıklarını anımsatan Yazıcı, "Taslakta yer alan hususlar aynen gerçekleşecek anlamında değil. Bunlar müzakereye açık. Bu süreçte katılımcı anlayışla, yapılacak tartışmalarla nihai şeklini alacak" dedi.

- "Kapılar sahipsiz değil"

Sınır kapılarındaki yoğunluğa da değinen Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bu kapılarla alakalı özellikle Habur Gümrük Kapısıyla alakalı değişik yerlerdeki yakınmalar bize ulaşıyor. Hatta öyle ki yurtdışında Sayın Başbakanımıza aktarılmış. Bunları buralara iletiyorsunuz ama bunlar bizim gündemimizde. Bu kapılar sahipsiz değil. Siz fabrikanızın kapısına, bacasına bakmaz mısınız? Bunları iletmenizden kesinlikle rahatsız değilim, o anlamda söylemiyorum. Ama zamanı iyi kullanalım. Ülkenin yöneticilerinin zamanları çok sınırlıdır, bunları iyi gözetmek gerekir diye düşünüyorum. Dolayısıyla, biz tüm kapılarımızı günbegün takip ediyoruz. Görmediğimiz, hiç tahmin etmediğiniz uygulamalarla karşılaşabilirsiniz. Bunları hemen bize ileteceksiniz. Elektronik ortamda iletebilirsiniz, doğrudan bana iletebilirsiniz. "

- TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da camia olarak iş yapma şartlarının, rekabet ettikleri ülkelerin şartları ile aynı standartlara getirilmesini istediklerini belirterek, "Biz o zaman Türkiye`yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yaparız diyoruz. Bunun yolu da yapısal reformları hızla tamamlamaktan geçiyor" diye konuştu.

Bakan Yazıcı`nın üretim, ihracat ve istihdama katkı sağlamak amacıyla özel sektörün her sorunuyla yakından ilgilendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimiz ve Sayın Bakanımız devamlı olarak reel sektörle istişareye büyük önem verdi. Sadece istişare etmedi, özel sektörün önünü açacak alanlarda kamu-özel sektör ortaklıklarına vizyon verdi. Bu kapsamda, ülkemizin kara sınır kapıları TOBB tarafından modernize edildi. Sınır kapılarımızın modernizasyonu tüm dünyaya örnek oldu ve Birleşmiş Milletler raporunda örnek olarak gösterildi" diye konuştu.

- "Ahıska Türkleri ile ilişkiler güçlenecek"

Hafta sonunda Bakan Yazıcı ile birlikte Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı`nın temel atma törenini gerçekleştireceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu kapıyla birlikte Kars ve Ardahan`ı Gürcistan`ın gelişmekte olan güney kesimine bağlayacaklarına, ayrıca Ahıska Türkleri ile olan ilişkilerin de güçleneceğine işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimiz, meclisimiz bizim önümüzü açtıkça biz de daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat sağlayarak ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasının güvencesi olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir