• DOLAR 32.627
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2493.864
  • ...
İZMİR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından her yıl farklı bir ilde yapılan 'Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı' bu yıl İzmir'de düzenledi.


81 il müdürünün katılımıyla gerçekleşen toplantı, 5 gün sürecek. Toplantıda; entegre ve kontrollü ürün yönetiminden hasat öncesi denetime, biyolojik mücadeleden bitki pasaportuna birçok konu üzerinde tartışılacak.


"Güvenilir gıda arzında İzmir önemli bir yerde"
Toplantının açılışında konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, düzenlenen toplantının önemine değinerek "Tarım ve gıda sektörünün geleceği adına böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan İzmir Valisi olarak gurur duyuyorum." dedi.


İzmir'in sanayi ve turizm kenti olmasının yanında önemli bir tarım şehri olduğunun altını çizen Toprak, güvenilir gıda arzının sağlanmasında İzmir'de yürütülen çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.


"Krize ve kuraklığa rağmen Avrupa birincisiyiz"
Dünya nüfusuyla birlikte gıdaya olan ihtiyacında arttığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise, bir tarım ülkesi olarak Türkiye'nin dünya nüfusunun gıdaya olan ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti. Türkiye'de tarım sektörünün yaşanan küresel krizlere ve şiddetli kuraklıklara rağmen son 9 yılın 8'inde büyüdüğünü ifade eden Mirmahmutoğulları, "Son 10 yılda Türkiye tarım sektöründe önemli başarılara imza attı. Hayata geçirilen projelerle Türkiye dünya sıralamasında 11'nci sıradan 7'nci sıraya yükselirken, Avrupa'da da tarım hasılası bakımından 4'ncülükten birinciliğe yükseldi." diye konuştu.


"Üretilen ürünler hasat öncesinde denetleniyor"
İnsan sağlığında tehdit oluşturabilecek risklerin önüne geçmek için üretilen ürünlerin hasat öncesinde denetlendiğini kaydeden Mirmahmutoğulları, "Bilinçsizce zirai ilaç kullanımının önüne geçmek için havadan ilaçlama yapılmasını yasakladık. İlaç bayilerini sıkı denetimden geçiriyoruz. Artık bayilerin reçetesiz ilaç satmasını yasakladık. Üretici artık bayie gelerek istediği ilaçtan istediği miktarda satın alamayacak. Reçetesinde ne yazıyorsa o miktarda ilaç alabilecek. Ayrıca tarladan sofraya güvenilir gıdanın takipçisiyiz. Biz daha tarladayken üründe kalıntı olup olmadığını denetliyoruz. Hasat edilmiş üründe kalıntı tespit edilirse, pazara gitmeden imha ediliyor." dedi.


"Gördüğünüz yanlışı bize bildirin"
Mirmahmutoğulları, son olarak vatandaşların 'ALO 174 Gıda Denetim Hattı'nı arayarak gıda konusunda gördükleri olumsuzlukları kendilerine bildirmelerini istedi. (İlyas Yıldız - İLKHA)