• DOLAR 32.586
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2430.04
  • ...
BM İnsan Hakları Konseyi`ne 14 yeni üye
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Dünya genelinde insan hakları ihlallerini inceleyen ve ihlali tespit edilen ülkelere tavsiyelerde bulunan Cenevre merkezli 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi`ne 3 yıllığına 14 yeni üye seçildi.

BM Genel Kurulu`nda yapılan oylamada Asya-Pasifik grubuna ayrılan 4 koltuk için Çin, Maldivler, Suudi Arabistan ve Vietnam, Doğu Avrupa grubuna ayrılan 2 koltuk için Rusya ve Makedonya, Batı Avrupa ve diğer ülkeler grubuna ayrılan 2 koltuk için Fransa ve İngiltere aday olmuştu. Bu gruplarda aday sayısı ve boş koltuk sayısı eşit olduğu için çekişme yaşanmadı.

Seçimde, Cezayir, Fas, Namibya, Güney Afrika ve Güney Sudan`ın aday olduğu Afrika grubunda Güney Sudan 89 oy alarak elendi. Afrika grubuna ayrılan 4 koltuğu diğer ülkeler yeterli oyu alarak doldurdu. Latin Amerika ve Karayipler grubunda da Küba ve Meksika yeterli oyu alarak Konsey`e seçildi.

Bazı ülkelerin adaylığı protesto edilmişti
Öte yandan BM Genel Kurulu`nda seçimler devam ederken BM binası karşısında toplanan bir grup, Çin`in İnsan Hakları Konseyi`ne seçilmemesi için gösteri yaptı. Tibet`te yaşananların unutulmamasını isteyen ve Çin`in insan hakları konusunda sorunlu olduğunu savunan grup, "Çin`i İnsan Hakları Konseyi dışında tutun" pankartı açtı.

İnsan hakları kuruluşları da Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam`ın Konsey`e seçilecek olmasına tepki göstermişlerdi.

New York merkezli İnsan Haklarını İzleme Örgütü`nden (HRW) yapılan açıklamada adaylardan Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve Cezayir`in Konsey tarafından atanan bağımsız BM insan hakları gözlemcilerinin ülkelerinde inceleme yapmalarına bile izin vermediği belirtilmişti.

Konsey`e 140 ülkenin oyuyla seçilen Suudi Arabistan, geçen ay BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini kazanmasına rağmen bu görevi kabul etmemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir