• DOLAR 32.581
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2426.871
  • ...

VAN - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2 yıl içinde Muş ve ilçelerinde model hayvancılık yapmak isteyen 11 projeye Mali Destek Programı (MDP) kapsamında 2 milyon 124 bin 790 TL hibe destek sağladı.

 

Malazgirt'in Gölağılı köyünde dededen, atadan kalma yöresel hayvancılık yapan Mehmet Çelik, 10 adet büyükbaş hayvanla ailesini geçimini sağlarken, yıllardır hayalini kurduğu modern hayvancılığa Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) aldığı hibe destekle başladı.

 

"Yöresel hayvancılıktan modern hayvancılığa geçiş yaptık"
2010 yılında DAKA'ya sunduğu modern hayvancılık projesinin kabulünden sonra 220 bin hibe desteği alan Çelik, 40 adet gebe düveyi Avustralya'dan getirtti.

 

Gebe düvelerin doğum yapmasıyla birlikte süt sağımının da başladığını belirten Göldağı Hayvancılığın İşletmecisi Mehmet Çelik, DAKA ile gerçekleşen modern hayvancılık serüveninin şu şekilde anlattı: "Hayvancılığı baba mesleği olarak yapıyorduk. Aktif olarak hem hayvancılık hem de çiftçilikte yapıyordum. Çiftçiliğe 10 adet büyükbaş hayvanla başladım. Malazgirt'te DAKA'nın hayvancılığa destek ilanlarını gördüm. Bir proje hazırlayarak DAKA'ya sundum. Projemiz onaylanınca 220 bin TL hibe desteği aldım. Paranın hesabıma aktarılmasından sonra 44 gebe düveyi satın almak için Avustralya'ya gittim. Hayvanlar gelince yeni ahırlar yaparak modern hayvancılık yapmaya başladım. Hayvanlar doğum yaptıktan sonra günlük olarak 750-800 litre süt almaya başladık. Sağımı modern şekilde yapıyoruz. Aynı zamanda soğuk hava depomuz da var. Süt pazarımızda da şuan bir sıkıntı yok. Hatta en kolay sattığımız ürünümüz süt. Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren süt fabrikası her gün ürünümüzü kapımızda parasını peşin ödeyerek alıyor. Şuanda ahırımızda gebe düvelerin yavruları ve daha önceki benim hayvanlarımla birlikte sayı 105'e çıktı." dedi.

 

Modern hayvancılık hayalinin DAKA sayesinde gerçeğe dönüştüğünü ifade eden Çelik, "Hibe desteği olmasaydı kendi imkanlarımla kesinlikle bunu gerçekleştiremezdik. Bundan sonraki hedefim ise büyükbaş hayvan sayısını 500'e çıkarmak. Şuanda bizim en büyük sıkıntımız binalarımızın yetersiz olması. Allah'ın izniyle 2014 yılında öncelikle bina ile ilgili sorunlarımızı gidermek istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

"2014'deki hedefimiz 500 büyükbaş hayvan"
Modern hayvancılığa geçtikten sonra başta kendi ailesi olmak üzere istihdam alanlarının da oluştuğunu dile getiren Çelik, "Şuanda bir aile işletmeciliği yapıyoruz. 500 adet hayvan sayısına ulaşırsak işçi sayısında da artış olacak. Bizim amacımız buradan göç edeceğimize kendi doğduğumuz topraklara yatırım yapmaktır. Bundan dolayı bina, araç ve gereç konusunda da yatırımlarımız var. Şuanda altyapıda da hiçbir sıkıntımız yok. Elektrik, kanalizasyon ve yollarda sıkıntı yok." diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)