• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
İslam alemi Kerbela için ağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İçerisinde İslam tarihinin en dramatik hadiselerinden Kerbela faciasının yaşandığı Muharrem ayında, Hz.Hüseyin`i anma merasimlerinin en büyüğü Kerbela topraklarını da içine alan Irak`ta düzenleniyor.

Irak`ın ve dünyanın çeşitli bölgelerinden milyonlar, Muharrem ayında Hz.Hüseyin`in türbesine akın ediyorlar. Muharrem ayının 10. gününe yaklaşılırken, ülkeye gelen ziyaretçilerin sayısında artış yaşanıyor.

Muharrem ayı boyunca anmaların merkezi Kerbela oluyor. Dünyanın muhtelif bölgelerinden gelerek Hz.Hüseyin türbesinde biraraya gelen Müslümanlar, dualar eşliğinde Kerbela Şehitlerini anıyorlar.

"HZ.HÜSEYİN ÖRNEĞİMİZ OLMALI"
Muharrem ayının ilk 10 günü içinde yapılan törenlerde, Kerbela hadisesi hatırlandığı, başta Hz.Hüseyin olmak üzere şehid edilenlerin anıldığı faaliyetlerden biri de, Lübnan Yüksek İslam Meclisi binasında gerçekleştirildi.
Lübnan Yüksek İslam Meclisi Başkan Yardımcısı Şeyh Abdulemir Kabalan, "Bütün dünyada Hz.Hüseyin`i sevenlerin; onun ahlakını, yolunu, hayatını, huyunu öğrenmeleri lazım. Bu toplantılarda Hz.Hüseyin`in hayatını, ahlakını, edebini, terbiyesini, huyunu konuşmamız, ondan örneklenmemiz gerekiyor." dedi.

"BİRLİK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ"
Toplantıya katılanlardan Şeyh Hişam Halife ise, Hz.Hüseyin`in şahsında İslam ümmetinin birlik ve beraberliğin sağlanmasının önemine dikkat çekerek, "Ümmetin sorunlarını çözmek isteyen herkes Hz.Hüseyin`dendir. Ümmmet-i Muhammedi birleştirmek isteyenler Hz.Hüseyin`dendir. Ümmet için çalışanlar Hz.Hüseyin`dendir. Ümmet aleyhine çalışan ve ümmeti bölmek isteyenler ise Hz.Hüseyin`den olamazlar." dedi.

TAHRAN`DA YAS 1 MUHARREM`DE BAŞLIYOR
Muharrem ayının ilk günü ile birlikte yas merasimlerine başlayan Tahran`da, matem hazırlıkları ise günler öncesinden başlıyor. Muharrem ayının ilk 10 gününde siyah elbiseler giyiliyor, siyah bayraklar asılıyor ve şehir siyaha bürünüyor. Ülkenin her yerine siyah kumaştan yapılan matem çadırları kuruluyor.

Kerbela hadisesi ehemmiyet veren Tahranlılar, çadırlarda toplanarak, vakanın hikayesini anlatan şiirler ve mersiyeler okuyarak şehit olan Hz.Hüseyin`i anıyorlar. Sadece Tahran şehri değil İran`da Muharrem tam bir yas havasında yaşanıyor. Ülke sokaklarında 20 gün boyunca araçlardan yükselen mersiyeler yankılanıyor.

DÜĞÜN VE EĞLENCELERE ARA VERİLİYOR
Hava karardığında ise, gençler davullar eşliğinde mersiyeler okuyorlar. Hz.Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbela`da susuz bırakılması dolayısıyla yas günlerinde sokaklarda çay ve yemek ikramına da özen gösteriliyor.

Muharrem ve Safer aylarını yas tutarak geçiren İranlılar, iki ay boyunca düğün ve benzeri eğlencelere de ara verirken, bu acının unutulmaması için büyük önem gösteriyorlar.
 KUZEY HABER AJANSI

Bu haberler de ilginizi çekebilir