• DOLAR 32.496
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2474.228
  • ...
Çin`de Uygurlara baskılar arttı: 6 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Çin`in başkenti Pekin`de Tiananmen Meydanı`nda 28 Ekim`de meydana gelen saldırının Uygurlara yıkılması ve ÇKP resmi yayın organı Yerkürede Zaman gazetesinde Uygurların topyekûn tehdit edilmesinin ardından Doğu Türkistan`da ve Çin`de yaşayan Müslüman Uygurlara yönelik baskılar artıyor.

Çin`de baskı ve tehdit altındaki dini guruplardan Fa Lung Gong`a ait Da Ciyuan (Büyük Mahfil) internet sitesinde yer alan bir habere göre 11 Kasım Pazartesi günü gece saat 23.30 sıralarında Doğu Türkistan`ın başkenti Urumçi`deki Ba Guang Demir Çelik kompleksi civarında bir Uygur gurubu ile Çinliler arasında çatışmalar meydana geldi. Çatışmalarda 6 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Diğer taraftan Pekin başta olmak üzere merkezi Çin şehirlerinde yaşayan Uygurlara yönelik tehdit ve saldırıların had safhaya çıktığı bildiriliyor. Pekin`de yaşayan Uygurların sürekli polis takibi altında olduğu, bazı Uygur esnafının dükkânlarının zorla kapatıldığı ve Pekin`den gitmeleri istendiği ifade ediliyor.

Rejim karşıtı Çinlilerin sesi konumundaki BOXUN haber sitesi ÇKP`nin 18.kurultayının çalışmalarına başladığı 9 Kasım`da Çin`in An Hoy eyaletinin Huveybi şehrindeki bir toptancı pazarında güvenlik güçleri ile Uygur ticaret erbabı arasında nedeni bilinmeyen bir sebeple tartışma yaşandığını, tartışmanın daha sonra çatışmaya dönüştüğünü duyurdu. Çatışmalarda iki Çinli polisin, Uygur grup tarafından kesici aletlerle öldürüldüğü, onlarca polisin de yaralandığı bilgisi yer aldı. Dört Uygur`un özel polis birliklerince gözaltına alındığı, bir kişinin ise olay mahallinden kaçtığı belirtiliyor.

SINA internet sitesine göre, yine aynı gün Myanmar sınırındaki Yunnen eyaletinin Kunming şehrinde de Belediye zabita memurları ile bu şehirde ticaret ile iştigal eden Uygur esnaf arasında çatışma çıktı.

Washington merkezli Hür Asya Radyosu`nun telefonla ulaştığı olay bölgesi güvenlik yetkilileri olayı inkar etmedi ancak olayın ayrıntıları ile ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Olaylar ile ilgili görüşlerini açıklayan ABD merkezli Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Reşit, Çin güvenlik güçlerinin Uygurlara etnik aşağılama ve ayrımcılık yaptığını, Uygur esnafının hareketinin ise, kendilerini koruma ve buna karşı koyma eylemi olduğunu ifade etti. Reşit, bu tür etnik tartışma ve çatışmaların Tiananmen patlamasını bahane eden Çin yönetiminin, Uygurları Çin`den kovup ticari faaliyetlerine son vererek ekonomik soykırım uyguladığını bildirdi. Sözcü, Çin Yönetimi etnik ayrımcılık ve aşağılama politikalarına son vermemeleri halinde daha büyük olayların kaçınılmaz olacağına dikkat çekti.

ÇİN BASINI FABRİKADAKİ ÇATIŞMAYI PATLAMA DİYE VERDİ
Bu arada Uygur Bölgesi Bölgesel İş Güvenliği İdaresi altı kişinin öldüğü fabrikadaki çatışmayı inkar ederek olayın patlama olduğunu iddia etti. Açıklamada, çelik yapı üreten bir tesiste sıvı nitrojenin neden olduğu bir patlama meydana geldiği ve altı kişinin öldüğü kaydedildi.

Patlamayla ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir