• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Hüseyni kıyamdan ders çıkarılması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İslam tarihinde önem arz eden Aşura Gününde, birçok güzel olay yaşanmışken, bu günde yaşanan Kerbela faciasıyla, Müslümanların yüreği, hala dağlanmaya devam ediyor.

Kerbela'da İmam Hüseyin'in bir zalim sultana karşı başkaldırma meselesi olduğunu söyleyen Molla Muhammed Ezme, İmam Hüseyin'in, yarenleri ve ailesi ile beraber o zamanın zalim sultanı Yezid'e karşı bir inkılap oluşturduğu değerlendirmesinde bulundu.

Ezme, İmam Huseyn'nin zalim Yezid'e biat etmediğini de hatırlatarak, biat etmemesinin sebebini de o zamanın sultanı olan Yezid'in kendini despotlukla ilan etmiş olması olarak belirtti.

'Yezid İslam'ın temel unsurlarını yok ettiği için, İmam Huseyin kıyam etti'
Yezid'in İslam'ın temel unsurlarını yok ettiği ve ortadan kaldırdığı için imam Hüseyin'in Yezid'e başkaldırdığını söyleyen Ezme, "Hz. Hüseyin, Hz. Muhammed 'in getirdiği İslam'ın ve şeriatın temel unsurlarını tekrar insanların arsında hükmetmesi için başkaldırmış ve inkılâp yapmıştır. İmam Hüseyin'in verdiği o mücadele tüm gençler ve ondan sonra gelecek İslami nesiller için bir inkılap ruhu oluşturmuştur." diye konuştu.

'Kerbela İmam Hüseyin'e ihanet etmemektir'
Kerbela denince akıllara Hz Hüseyin'in geldiğini ifade eden Molla Mehmet Fatih Varol ise, "Kerbela ümmetimizin kalbine saplanmış en büyük yaradır. Kerbela denilince Hz. Hüseyin'in davasını sürdürebilmek ona ihanet etmemek gelir. O zamanın hikâyesine boğulmamak günümüzün yezitlerine bakmak gelir ve Kerbela denilince aklımıza Yezit ve yaptığı vahşet gelir. Kerbela vakası o kadar acı bir vakadır ki anlatmakla bitmez. Asrımızın yezitlerinin ve asrımızın Hüseyinlere yaptığı zulümleri görebilmektir." diye ifade etti.

'Ümmetin zulme uğramasının sebebi İmam Huseyin anlaşılmadığındandır'
Kerbela olayının Müslümanlar için büyük bir ibret olması gerektiğini söylen Ruhullah Gökçen, Kerbela deyince İmam Huseyn'in, Yezid'in İslam Ümmetine yaptığı haksızlıklar ve bu haksızlıklara karşı yapılan kıyamın akla geldiğini belirterek, "Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin'in zulme başkaldırışı, haksızlığa karşı hakla mücadele etmesi ve bu uğurda canını vermesi bize ayrı bir anlam ifade ediyor. Nitekim gördüğümüz gibi İslam ümmetin günümüzde de haksızlığa uğraması var ve böyle bir ortamda Hz Hüseyin'i anlamanın manası çok daha farklı oluyor. Hz Hüseyin'in kıyamı ve şehadeti inşallah ümmetin son zamanlardaki haline bir derman olur." diye konuştu.

Gökçen son olarak, "İslam ümmeti Hz Hüseyin'in kıyamından inşallah güzel şeyler çıkarır ve mücadele etmeyi öğrenir. Temennim ümmetin bu haksızlıklara karşı mücadele edip hakkını korumasıdır." dedi. (Yakup Moğulgani/Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir