• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Filipinler`de halk kaçış yolu arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Filipinler`de büyük yıkıma yol açan `Haiyan süper tayfunu`nun bilançosu gün geçtikçe artıyor. Leyte ve Samar adalarını yerle bir eden tayfun, 5 milyon kişiyi etkiledi. 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkede şimdi en büyük problem açlık ve susuzluk. Birçok köy ile kasabayla iletişim ve ulaşım sağlanamazken, afet bölgesinde temiz su sıkıntısı yaşanıyor. Halk yiyecek, içme suyu ve yakacak bulabilmek için marketleri ve benzin istasyonlarını yağmalıyor.

Tayfunun büyük yıkıma yol açtığı Leyte adasındaki Tacloban şehri tamamen yaşanmaz halde. Şehirdeki havaalanı bugün kısmen ulaşıma açıldı. Tacloban şehrinde havaalanına sadece askeri uçaklar gelip gidebiliyor. Halk afet bölgesinden kaçmak için havaalanına akın ederken, afetzedelerin diğer bölgelere gönderilmesi ise sınırlı imkanlarla yapılıyor.
 
Şehirde ayakta kalan bina ve hasar görmeyen neredeyse hiçbir bina yok. Bölgede temiz su ve gıda sıkıntısı yaşanıyor. Afet bölgesinde birçok yol enkazlarla ulaşıma kapanırken, telefon hatları da çalışmıyor. Haiyan tayfunu sonucu ölü sayısının 10 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor. Ancak bu rakamın da daha da artmasında endişe ediliyor. Görgü tanıkları, tayfunun bir anda geldiğini ve saniyeler içinde yüzlerce evi yıktığını ifade ediyor. Afet bölgesinde ayrıca havanın sıcak olmasından dolayı da salgın hastalıkların baş göstermesinden endişe ediliyor.

TÜRKİYE DE YARDIMA KOŞTU

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tayfun felaketi nedeniyle büyük hasar gören Filipinler`e gitti.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Filipinler Devlet Başkanı`na bir telgraf göndererek, geçmiş olsun mesajında bulunduğunu hatırlatan Atalay, Kızılay kanalıyla sağlanan, özellikle çadır, battaniye ve gıda malzemelerinden oluşan 65 ton malzemeyi kargo uçağıyla ülkeye götürdüklerini söyledi. Kimse Yok mu, 25 tonluk yardım malzemesini Filipinler`e ulaştırdı. ABD Başkanı Barack Obama da dualarının bu yıkıcı felaketten etkilenmiş milyonlarca kişiyle beraber olduğunu dile getirerek, Amerikan hükümetinin Filipinler`in bir an önce toparlanması için hatırı sayılır derecede yardımda bulunduğunu belirtti.
 
Birleşik Arap Emirlikleri de 10 milyon dolar yardımda bulunacağını duyurdu. İngiltere, 8 milyon dolar insani yardım gönderirken, Avrupa Komisyonu da 3 milyon Euro tahsis etti. UNICEF de bölgeye 60 ton insani yardım göndermeye hazırlanıyor. Bu arada hızı azalan tayfun, Vietnam`a doğru ilerliyor. Ülkede 600 bin kişi tahliye edildi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir