• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...
Hidayet ve İstikamet Dersleri - 2
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hep Müslümanlardan bir şeyler bekleme, onlara sorunlar yumağı olup, onları sorunlarınla uğraştırma. Olacaksan, yükü çeken ol, yüke el atan ol, ele el veren ol.

"Eğer tuttuğun nafile oruç herkesi kırmana sebep oluyorsa onu bozman daha evladır.” İbadetler hakkıyla icra edilmezse, haksızlığa ve haksızlara alet olurlar. İyiliklerini anlatman da gizli bir riyadır. Anlatacaksan meseleyi başkalarının üstünde anlat, başkalarını misal ver. Kişinin kendi erdemlerini ve hayır yâ da hasenatlarını anlatması, makbul değildir.

“Şahsa değil, hataya nişan al.” Konuşurken “Şu böyledir, şunlar şu, cemiyetler bu”  deme. Hataları nişan alıp, oklarını o hatalara fırlat. “Zeyd, kibirlidir,” deme. “Kibir bir puttur” de. “Putları yıkmak gerek” de. 

“Okuduğun kitaplar, devam ettiğin nafileler, seni aldatmasın.” Amellerine güvenme, onlarla, böbürlenip onlarla yatıp kalkma. Yaptığın ibadetler, seni cehd etmekten, cihad etmekten soğutmasın. İslami taatları, birbirlerine düşman gibi görme. Yaptığın ibadetleri basamak bilip “başkalarından boyum daha üst” deme.

Evini Dar’ül İslam yap, ondan sonra işe koyul/konuş, çalış ve çabala. Çünkü durgun su; solucan yetiştirir. İslam için çalışmayıp, hep evlerinde oturanlar gibi.

Senin bir hatan da şu: Düşünmeden öğreniyorsun. Bu faydasız bir iştir. Öğrenmeden düşünmekle de tehlikeli bir işe girişiyorsun. Bil! Bildikten sonra yorum yap. Bilmeden, tanımadan yorumlara girme. Hem bu hakkaniyete de uymaz.

Sen hedefi olmayan bir gemisin. Şunu bil ki hedefi olmayan bir gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez. “Hayatın da, ölümün de, salâtın da, ibadetin de yalnız Allah için olsun”

Ey nefsim, sen yükseldikçe (ters orantılı olarak) gönlünün alçalması lazım. Ama ne çare, sen yükseldikçe, senin gönlün de yükseliyor, kibirleniyorsun.

“İşlemeyen demiri kendi pası mahveder.” Evinde oturup, iyilik taslayan bir Müslüman ancak kendi tembelliğinde helak olur. Tembelliğin sularında nice insanlar boğulmuştur.

“Dikkat et! İyiliğin bilgisine sahip olmayana bütün diğer bilgiler zarar veriyor.” Kulluk bilgisini taşımayanların, vahiy ve sünnet ilmini bilmeyenlerin, her türlü fen yâ da teknikleri, ancak onları azdırıyor. Yoksa Amerika niçin azmıştır?

Ey Nefis! Sen ilk önce kendine hâkim ol. Sonra başkalarına hâkim olmaktan konuşursun. Nefsine kul ve köle olanların, hâkimiyetten bahsetmesi abestir. Nefsine hâkim ol, söz! Sen cihana hakim olursun.

“Kur’an okuyan kişi Allah’la konuştum dese yalan söylemez.” (Hadis) Öyleyse sık sık Allah’la konuşmalı, gece karanlığını bu konuşmalarla aydınlatmalı, zifiri sessizliği vahyin sesi ile bozmalı.

Hakkın hatırı için nefislerinin hatırını kırmak, doğruyu ve Allah’ı araştıranlar için şarttır. Nefsinin hatırını, isteklerini ve dürtülerini kontrole almadan; “Ey mutmain olmuş nefis!” ayetinin sırrına ve mazhariyetine ulaşılmaz. Allah’ın hatırı, nefsinin hatırından önde olmalı.

Kendini herkese uydurmak için yontmaya çalışanlar, yontula yontula onlardan bir şey kalmaz. Müslüman olanın, olmayana benzemeye çalışması, fakirin zengin taklidi, onurlu insanların onursuz ve aşağılık insanlara özenmesi, kapalının açığa imrenmesi, onların kendi özlerini bitirmeleri demektir. Müslümanların sorunlarının en önemlilerinden biri; kendi gibi olmamak, özleri gibi davranmamak ve kendilerinden olmayanlara özenmektir. Nice insanlar, başkalarına özenirken, kendi yürüyüşlerini unutmuşlardır.

“Metodlu çalış. Çünkü nice metodlu topallar metodsuz koşanları geçmiştir.” Allah “Bu benim dosdoğru yolumdur, ona uyun” derken, bizi yola yani kurallı ve sistemli olan yola çağırmaktadır. Metodlu çalışmada;                     sistem vardır, kontrol vardır ve en önemlisi de başarı vardır. Kâinatı ayakta tutan da sistem, metot ve kontrol değil midir? Bir de tedbir ehli ol. Çünkü “takdir-i Huda, tedbire âşıktır.”

Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir