• DOLAR 32.575
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2426.626
  • ...
TESSEP: Okuma Hakkı Engellenemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) Genel Başkanı Salih Demir, yaptığı yazılı basın açıklamasıyla, başörtülü olarak okumak isteyen ancak yasalarda olmayıp fiili olarak uygulanan yasak sebebiyle mağdur olan kız öğrencilere çağrı yaparak, okuma haklarını sonuna kadar savunmalarını istedi.

Anayasa ve yasalarda başörtüsü ile ilgili herhangi bir yasak olmamasına rağmen mevcut sistem tarafından okul ve kamusal alanda oluşturulan yasak algısıyla binlerce kız çocuğunun eğitim hakkının elinden alındığı belirtilen açıklamada şu ifadeler dikkat çekti.

Kız Çocuklarının Okuyamamasındaki en büyük sebep Başörtü Yasağıdır.
"Yıllardır süregelen okulda başörtüsünün yasak olduğu algısıyla mütedeyyin halkımız kız çocuklarını 4 ila 5. sınıftan sonra okula göndermekten imtina etmektedir. Mütedeyyin ve özellikle doğu kökenli insanlarımız hakkında oluşan, "bunlar kız çocuklarını okula göndermiyorlar" şeklindeki algının bu noktadan da incelenmesi gerekir. Kız çocuklarının 5. sınıftan itibaren okula gönderilmeme sebeplerinin başında başörtüsü yasağı ve karma eğitim sistemi gelmektedir.

Basına Yansımayan Binlerce Mağduriyet Var
Seyhan İlçesi Orhan Çobanoğlu İlköğretim okulunda okurken başörtüsü sebebiyle okuma hakkı elinden alınan Maşallah Savsal`ın basına yansıyan mağduriyeti de bu bağlamda ele alınması gerekir. Kaldı ki bu şekilde olup basına yansımayan binlerce mağduriyet söz konusudur. TESSEP olarak bize ulaşan birçok aile bu sorundan muzdarip olduğunu beyan edip, çocuklarını okutamamaktan yakınıyorlar."denildi.

Yeni Mağdurlar Çıkmadan Sorun Çözülmelidir
Hükümete, sorunun çözümü için çağrıda bulunulan açıklamada; "Eğitim ve kamusal alandaki başörtüsü yasağı, toplumsal bir sorun olmuş ve tüm halkımızı mağdur eder bir hal almıştır. Şu ana kadar mağdur edilenlerin yanında, yakında başlayacak Eğitim-Öğretim döneminde bu sorunlar yine yaşanacak ve yeni mağdurlar ortaya çıkacaktır. Sosyal adaletin bir gereği olarak bu durumda olup, okuma hakları ellerinden alınarak mağdur edilen öğrenci ve ailelerinin hassasiyetleri göz önünde bulundurulup sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir."ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, TESSEP Platformu olarak tesettürlü kızların okuma haklarını sonuna kadar savunacakları belirtilerek "Bu sorunun çözümü için tüm sivil toplum kuruluşları ve halkımızın desteklerini bekliyoruz."denildi.

Ayhan Kaya-İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir