• DOLAR 32.61
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2498.654
  • ...
İnşaatlar Silvan'ın ekolojisini bozuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Silvan'da Diyarbakır Caddesi olarak bilinen E-99 şehirlerarası karayolu boyunca yoğunlaşan yapılaşma, her geçen gün artan bir hızla devam ederken, ilçenin tarihi ve doğal yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor.

 

İlçedeki Feridun Camisi'nden TOKİ'ye doğru uzanan hat boyunca, son yıllarda yoğun olarak inşaat hareketliliği gözleniyor. Özellikle yeni belediye binası etrafında etkisini fark ettiren inşaatlar, beraberinde farklı sorunları da getiriyor.

 

Yeşil alanları ve ormanlarıyla bilinen ve halk arasında 'Yeşil Silvan' olarak tabir edilen Silvan'da, zamanla imara kapalı birçok yeşil araziye inşaat ruhsatı verilmesi, ilçe sakinlerini ve çevreye duyarlı vatandaşların tedirginliğini her geçen gün arttırıyor. Silvan'da, izin verilmiş 122 binanın inşaatı da halen devam ediyor.

 

Konu hakkında konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen E.A. (35), yetkilileri göreve çağırarak, "Bu yaşıma kadar, Silvan'daki yeşil alanların bu kadar talan edildiğine şahit olmadım. Özellikle son 3-4 yıldır yükselen binalar, beraberinde yeşil alanları da yok etti. Şehir merkezinde sadece bir tane çocuk parkı bulunmaktadır. Bağlar Mahallesindeki lisenin yanında bulunan bu parkın haricinde, hiçbir mahallede çocukların oynayabileceği, ne bir sosyal alan ve ne de ailece gidilebilecek bir park yoktur. Bilinen ormanlarımız da uyuşturucu bağımlılarının istilası altındadır. Şimdi bile giderseniz, şehrin güneyinde bulunan ormanlık alanlarda, uyuşturucu içen onlarca gence rastlarsınız. Bunu yetkililerin bilmemesi de mümkün değildir." şeklinde konuştu.

 

Dünyaca ünlü tarihi eserler, beton binaların gölgesinde kayboluyor
Silvan'da sadece yeşil alanlar değil tarihi eselerin de beton binaların gölgesinde kaldığı görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda tartışmalara konu olan, dünyaca ünlü Zembilfroş'un hikayesinin geçtiği 'Zembilfroş Burcu'nun önünü tümden kapatacak bina inşaatına ruhsat verildi. Çevreye ve tarihi eserlere duyarlı ilçe sakinleri ile yurdun her yerinden birçok insanın karşı çıktığı bu inşaatın iptali için, gerek sosyal medya üzerinden ve gerekse resmi makamlara yapılan başvurularla gösterilen tepkiler de, söz konusu inşaata engel olamadı.

 

Ekolojik dengesi hızla bozulan Silvan'da yeni Belediye binasının hemen arkasında birkaç ay öncesine kadar mevcut olan doğal yeşil alana, son zamanlarda hızla inşaat hafriyatları dökülmeye başlandı. Hafriyat dökme işleminin yeni bir park için mi yoksa yeni inşaat alanları oluşturmak için mi olduğu henüz bilinmiyor. İlçe sakinleri buranın da imara açılarak binalar dikilmesinden endişe duymaktadırlar.

 

Konu hakkında belediye tarafından kamuoyuna bir açıklama yapılmaması, söz konusu arazinin akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyor. (Yusuf Batı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir