• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Arap Basınında Mübrek`in Yargılanması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bazı yorumcular, Mübarek`in hesap vermesi gerektiğini söylerken, bazıları da geçici askeri yönetimi popülist bir politika izlemekle suçladı.

Önde gelen gazetelerdeki bazı yorumlarda da bu duruşmanın Arap dünyasında, hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını gösteren bir emsal oluşturacağı belirtiliyor.

`Mübarek`in kabusu`

Usame el Gazali Harb (El Ahram, Mısır`ın en büyük gazetesi, hükümet yanlısı)

Bugün Mübarek halkın mahkemesine çıkacak. Bu ne karısının ne de iki çocuğunun aklına gelecek bir kabus.

Başyazı (El Cumhuriye, devlete ait)

Şu anda Hüsnü Mübarek ve yardımcılarını yargılayan şanlı Ocak devrimi, adil bir duruşmada sanıklara kendilerini savunma hakkı veriyor. Onlar, istihbarat örgütlerinin gözetim kamplarında, gizli hücrelerde öldürülen ve işkence görenlere bu hakkı tanımamışlardı.

Salah Muntezir (El Ahram)

Asıl mesele bu sahnenin duruşmayı izleyen milyonlarca kişiyi nasıl etkileyeceği. Onca ihtişamın ardından, Mübarek`i küçük düşürülmüş bir halde görenler, ona ne kadar sempati gösterecek.

Abdelbari Atvan (El Kuds el Arabi, İngiltere merkezli Arap milliyetçisi)

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek`in bugün yolsuzluk, cinayet ve kamu paralarının yağmalanması suçlamalarını yanıtlamak üzere sanık kürsüsüne çıkarılması, şüphesiz Mısır ve Arap dünyası için son yıllarda ve belki de yüzyıllarda ortaya çıkan en önemli emsaldir.

Al Raya (Hükümet yanlısı Katar gazetesi)

Bu görülmedik olayın etkileri Mısır`la sınırla kalmayacak. Tüm Arap dünyası için emsal olacak. Bu duruşma bize, hiç kimsenin hukukun üstünde olamayacağı yeni bir gelenek yaratma fırsatı sunuyor.

Muhammed Harrub (El Raiy, hükümet yanlısı Ürdün gazetesi)

Mısırlılar ve Arapların hayatın hala güzel olduğunu ve çizgiyi aşanların bedelini ödediklerini görmeleri için böyle bir sahneye; devrik lider, iki oğlu ve eski İçişleri Bakanı`nı sanık sandalyesinde görmeye ihtiyaçları vardı.
`Tahrir Meydanı Cumhuriyeti diktatörlüğü`

Ahmed Mustafa (İran devlet televizyonu haber kanalı IRINN)

Hüsnü Mübarek`in yargılanmasından herkes memnun. Mısırlılar bugünün adalet günü olduğuna inanıyor. Mısır yargısı bugün dünyaya temiz ve sağlıklı olduğunu gösterecek.

Ahmed el Jarallah (El Siyassa, bağımsız Kuveyt gazetesi)

Mübarek niçin yargılanıyor? O Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi ya da Beşar Esad değil. Diğer canilerin halklarına yaptıklarının hiçbirini yapmadı. Yolun ortasında halkıyla buluştu, barışçıl yollarla iktidarı devretti. Tahrir Meydanı Cumhuriyeti diktatörlüğü, yasa dışı kazançlar uğruna devleti mahvetti.

Abdül Munim Said (El Şark el Avsat, tüm Arap coğrafyasına hitap eden Suudi gazetesi)

Öyle ya da böyle bu Mübarek`in seçimiydi. Devrim zaferini ilan ettiği zaman kaçmadı. Hastalığını bile bahane etmedi.

Oded Granot (Maariv, İsrail)

Askeri konsey üyeleri, kendi gelecekleri ve yıllarca gölgesine sığındıkları adama sırtlarını dönme seçenekleri arasında tercih yapmaya zorlandığında, Mübarek`i kalabalığın önüne atmayı seçti. Bunun işe yaracağını sanmam. Mısır Baharı`nın üzerinden altı ay geçmesine rağmen, devrimi şekillendiren insanların, hükümet kadrolarının hala Mübarek`e sadık kişilerce işgal edilmesine öfkesi büyüyor.

ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir