• DOLAR 32.524
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2424.17
  • ...
Ruhani: Meşru Hakkımızdan Vazgeçmeyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Halkımızın meşru hakları müzakerelerdeki kırmızı çizgimizdir. Uluslararası kanunlar çerçevesinde nükleer enerji ile İran toprakları içerisinde uranyum zenginleştirme faaliyetleri de bu haklar dahilindedir. Kırmızı çizgimizin geçilmesi ise söz konusu değildir" dedi.

Ruhani, meclisin sabah oturumunda yaptığı konuşmada, "İran İslam Cumhuriyeti müzakere masasına rasyonellik, sağduyu ve mantık ile oturmuştur. Ancak kırmızı çizgilerimiz olan halkımızın meşru haklarının geçilmesi söz konusu değildir" ifadesini kullandı.

"Emperyalist güçlerin ve savaş çığırtkanlarının, müzakerelere katılan dünyanın güçlü ülkelerinin İran`ın sunduğu planın en azından genel çerçevesini kabul etmelerinden duydukları endişeye ve öfkeye hepimiz şahit olduk" diyen Ruhani, İran`ın planının üç temel aşamadan oluştuğunu, şimdilik ilk aşamanın uygulamaya konulması üzerinde çalışıldığını belirtti.

İran`a uygulanan yaptırım, ayrımcılık ve tehditlerin hiçbir işe yaramayacağını vurgulayan Ruhani, şöyle konuştu:

"Müzakere taraflarına tehdit, yaptırım ve ayrımcılığın hiçbir şekilde işe yaramayacağını söz ve eylemlerimizle açıkça ifade ettik. İran İslam Cumhuriyeti tehditler karşısında boyun eğmemiş ve eğmeyecektir. Biz dünyayı ilgilendiren konuların çözümünde masaya sadece mantık ve rasyonelliğin konulması gerektiğini söylüyoruz."

Ruhani, birçok önemli ülke temsilcisinin müzakerelere katılmasını, "onların yaptırımların artık işe yaramadığı ve doğru yol olmadığı sonucuna varmalarının neticesi" olarak yorumladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran`ın müzakere masasına oturmasında yaptırımların asla bir neden olmadığını söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

"Müzakere masasına oturmamızın nedeni yaptırımlar değildir. Hatırlarsanız 2001, 2002 ve özellikle 2003 yıllarındaki müzakerelerde henüz bu kanun dışı yaptırımlar uygulanmaya başlamamıştı ve biz müzakereleri sürdürüyorduk. Hatta bu acımasız yaptırımları uygulama kararı alındığında da müzakerelerden çekilmedik. Bu İran`ın uluslararası sorunların çözümünde asıl yolu siyasi çözüm, diyalog ve müzakere olarak benimsediğinin ve ilk günden beri bu esaslar üzerinde hareket ettiğinin en açık göstergesidir."

Müzakerelerin her iki tarafın lehine sonuçlanacağını ifade eden Ruhani, "Biz buna kazan-kazan diyoruz" diye konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir