• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Diyarbakır`da `Mukaddes Miras Sergisi` açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - İslam Kültür ve Sanat Platformu öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın himayesinde 99 el yazması Kur`an-ı Kerim Mushaf`ından oluşan "Mukaddes Miras Sergisi", Ulu Cami`nin hemen yanı başındaki Zinciriye Medresesi`nde düzenlenen törenle açıldı.

Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan serginin açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş ve yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Programın sunuculuğunu ünlü şiir yorumcusu Senai Demirci yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, böyle bir serginin Sahabeler Şehri Diyarbakır`ın Zinciriye Medresesinde sergilenmesi çok önemli olduğunu belirtti.

Bakan Eker, "Böyle bir serginin Diyarbakır Ulu Camii`nin hemen yanı başında İslam`a ve İslam medeniyetine sayısız eserler kazandırmış büyük âlimlerin, büyük müfessirlerin yaşadığı, yetiştiği, eserlerini yazdığı Zinciriye Medresesi`nde böyle bir serginin açılıyor olması Diyarbakır için çok önemlidir. Sibernetiğin babası denilen Cezeri, bu güzel medresede bu alanlarda dolaştı ve eserlerini burada yazdı" dedi.

Her insanın bir insanlık görevi olarak Kur`an-ı Kerim`in verdiği mesajları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Eker, "Kur`an-ı Kerim tarih boyunca insanlık için önemli mesajlar vermiştir. Bizler gerek birey, gerek toplum ve gerekse insanlık olarak İslam`ın ve Kur`an`ın mesajını kendi hayatımızda yaşadığımız, onu doğru yerde, doğru biçimde kavradığımız ve hayata aktardığımız ölçüde, barışı da, huzuru da, sevgiyi de, kardeşliği de, merhameti de çok daha iyi anlar ve çok daha kolay hayatımıza aktarabiliriz" diyerek Diyarbakır`da huzur ve kardeşliğin yeniden inşası için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise, "Birlikte bu atmosferi paylaşmaktan mutluluk duyduğunu" ifade ederek "Anadolu`nun İslam`la tanışan ilk coğrafyasında ve İslam`ın beşinci Harem-i Şerifinin bitişiğindeki Zinciriye Medresesi`nde yeniden bir hizmetin devreye sokulmasında, Âlemlere Rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin vesilesiyle, insanlığa rehber olarak inen Kur`an-ı Kerim`le böyle bir hizmete başlanması coğrafyamız için çok önemlidir" dedi.

Vali Kıraç daha sonra, "Kur`an öyle bir mesajdır ki inildiğinden beri canlı cansız bütün âlemlere rahmet membaıdır. Bu kaynaktan akan ilhamlar insanlığın sinesinde sevgi, kardeşlik ve rahmet olarak makes bulmuştur. O karanlık devirleri aydınlatacak bir nurdur. İnsanlığı karanlıktan uzaklaştıracak sönmez bir meşaledir. İnsanlık ne zaman ki Kur`an`ın iklimini solumaya başlamış ise toplumsal huzur, barış ve kardeşlik ortamı hayat bulmuştur. Bu iklimden uzaklaştığında ise baykuşlar karanlık dehlizlerinden çıkmış, insanlık kavga tufanlarında boğulmuştur" ifadelerini kaydetti.

Sanatın zirvesi olarak bilinen hat sanatının Kur`an`la geliştiğini hatırlatan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, "İnsanın insana tahakkümünü ortadan kaldıran ve tahakküm anlayışını yerle bir eden Kur`an-ı Kerim raflarda kalmamalıdır" ifadelerini kullanarak Kur`an`ın tesis ettiği kardeşliğin en güzel kardeşlik örneği olduğunu vurguladı.

Kur`an-ı Kerim`in asırlar boyunca yazılmış olan nadide örneklerini görüleceğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Keleş, "İslam tarihinin başlangıcından günümüze kadar Hat Sanatı`nın geçirdiği safhalar, İslam dünyasının değişik bölgelerinde ve yerlerinde örnekler nasıl ortaya çıkmış ve Hat Sanatı`nın çeşitli örnekleri olmak üzere üç açıdan olaya bakılabilir" şeklinde konuşarak bu hususta emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`in de bu hususta büyük destek verdiğini söyleyen Yardımcı Keleş, "Diyanet İşleri Başkanımızın sizlere özel selamlarını getirdim" diyerek konuşmasını noktaladı.

İslam Kültür ve Sanat Platformu Başkanı Hüdai Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında, serginin 18 Kasım`a kadar açık kalacağını söyledi. Programın organizasyonuyla ilgilenen Vahdettin Bahadır ise Zinciriye Medresesi`nin eskide olduğu gibi yeniden Kur`an eğitimin merkezi olacağını, burada kimsenin ötekileştirilmeyeceğini söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra törene katılanlar Zinciriye Medresesinde sergilenen Mushafları ziyaret etti. Diyarbakır Zinciriye Medresesi`nde açılan sergiye büyük ilgi gösteren halk, cep telefonu ve fotoğraf makinalarıyla Kur`an-ı Kerimleri görüntüledi, sergiyi hayranlıkla izledi. (Hüseyin Yalçın/Yakup Moğulgani - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir