• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Bitlis'te jeotermal enerji potansiyeli çalışmaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyü sınırları içinde bulunan sıcak su kaynağı projelendirilerek termal tesislerde ve seracılıkta kullanılacak. Çalışmaları yerinde izlemek üzere Budaklı köyüne giden Bitlis Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, buradaki sıcak suyun konut ısıtması, seracılık ve termal tesislerde kullanılacağını söyledi.

Bölgedeki sıcak su kaynaklarını etkin kullanarak, termal tesisle, ısıtma ve seracılıkta kullanılacağını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Güroymak'ın Budaklı köyü sınırları içinde kalan il Özel İdaresine ait jeotermal ruhsat sahamızda çalışmalar yapıyoruz. Burada yürütülen çalışmaları Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) finanse ediyor. Daha önceleri Nemrut Krater Dağı'nda Zorlu Holding ile birlikte 2 ayrı sahada ciddi çalışmalarımız devam ediyor. Zorlu Holding, bir Kanada firması ile anlaşarak jeofizik çalışmalarına başladı. Ayrıca Budaklı'da biz de farklı bir firma ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Çıkan sıcak suyun 3 ayrı kolda kullanılacağını da sözlerine ekleyen Yılmaz,"Elektrik enerjisi üretimi, seracılık ve turizm ve konut ısıtması kollarında faaliyet vereceğiz. İl Özel İdaresine ait olan Budaklı Köyündeki kendi sahamızdan elde etmeyi hedeflediğimiz sıcaklık değerleri 90-100 derece arasındadır. Güroymak ilçemizle Bitlis arasında kalan Rahva bölgemizde organize sera bölgesi oluşturmayı düşünüyoruz. Sıcaklığı elde ederek, eşanjör sistemimizi kurarsak, Tatvan, Güroymak, Ahlat, Adilcevaz ve Bitlis'te tarım faaliyeti ile uğraşan çiftçilerimize böyle bir imkan sunmak istiyoruz." ifadelerine yer verdi.
Çok büyük gelir elde etmek istediklerini belirten Yılmaz, "Ülkemiz için jeotermal yeni bir konudur. Avrupa ve Amerika'da bazı ülkeler bu konuya başlamışlar. Bizim de çalışmalarımız var. Özellikle İzlanda ile çalışmalarımız oldu. İzlanda bu konuda çok ileride. Burada sıcak suyun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Konut ısıtmasında da kullanılan yenilenebilir bir enerjidir. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan DAKA Proje İzleme Uzmanı Murat Akgün ise, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) doğrudan destek katkı sunduğu projenin toplam bedelinin 83 bin 580 TL olduğunu söyledi. Akgün açıklamalarında şunları söyledi: "Bu bölgede daha ziyade jeofizik ölçümler yapıyoruz. Sonuç olarak bu bölgedeki sıcak suyu kullanarak bölge ekonomisine büyük katkılar sunacağız. Burada yapılacak jeofizik çalışmaları neticesinde, Jeotermal akışkanın yeterli kapasitesi ve uygun sıcaklığının araştırılması neticesinde Budaklı ve Ilıcak köyleri jeotermal kaynağının seracılıkta kullanımının tespiti yapılacak. Jeotermal akışkanın uygun sıcaklıkta olması durumunda elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilirliğinin tespitinin ardından, jeotermal kaynakların rezervinin hesabı neticesinde suyun konutlarda ısıtma amaçlı kullanılabilirliğinin tespiti gerçekleştirilecek. Bütün bunlar Sondaj, lokasyon yerlerinin tespiti ile sağlanacaktır." İfadelerini kullandı.
Daha sonra İl Özel İdare Meclis Başkanı Mirza Irmak ve Jeoloji Mühendisi Alaattin Tekdemir yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdiler.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir