• DOLAR 32.506
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.99
  • ...
Esad, Siyasi Partiler Yasasını Onayladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad bugün; genel seçimlere ilişkin 2011/101 sayılı yasama kararını onayladı.

Suriye resmi haber ajansı el Sana`nın haberine göre, Esad genel seçimlere ilişkin 2011/101 sayılı yasama kararını onayladı.

Esad`ın önceki ay kabul edilen çok partili sistemi kabul eden yasa tasarısını onayladığını duyururken; açıklamanın, BM`nin Suriye`yi ilk kez kınamasının sonrasına rastlaması diklkat çekti. Resmi Sana haber ajansı, bu hamlenin Suriye`deki siyasi hayatı zenginleştirmeyi amaçladığını belirtti.

TASARI GEÇEN AY KABUL EDİLMİŞTİ

Suriye yönetimi, geçen ay iktidardaki Baas Partisi dışında da siyasi grupların kurulabilmesine izin veren bir yasa tasarısını kabul etmişti.

Kararname, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin Suriye güvenlik güçlerinin sokak gösterilerine karşı askeri güç kullanmasını kınayan ilk kararının ardına rastlıyor.

YASADAN BAZI MADDELER İSE ŞUNLAR:

Kanuna göre partinin en az 50 kurucusu olmalı ve "Parti işleri kurulundan" onay alınmalı.

Kanuna gore, partilerin silahlı kanadı olamaz; ayrıca parti yurt dışındaki bir başka partinin şubesi olamaz.

Diğer taraftan kurulacak partinin finans kaynakları açık olacak; parti, mezhepsel, dini, etnik, kabilesel ve bölgesel temellerde siyaset yapmayacak.

Dikkat çekici diğer bir madde ise partilerin dış basınla propaganda yapması yasak. Bu noktada Suriye`de 3-4 tv kanalın olduğu dikkat çeken bir konu

Kanuna göre 25 yaşını dolduranlar milletvekili adayı olabiliyor, meclisin en az % 50`sinin işçi ve çiftçilerden oluşması gerekiyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir