• DOLAR 32.53
  • EURO 34.892
  • ALTIN 2485.475
  • ...
Mursi`nin duruşma ayrıntıları ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Katar merkezli El-Cezire Mubaşir Mısır televizyon kanalının, Kahire`deki Polis Akademisi`nde hakim karşısına çıkarılan sanıklardan elde ederek yayımladığı el yazısı notlarda, ilk duruşmanın ne şekilde geçtiğine dair gözlemler ve maruz kalınan baskılar aktarılıyor.

Yayımlanan notlara göre sanıklar, mahkeme salonuna sabah 03.00`te getirildi ve duruşmanın başladığı saat 10.00`a kadar salonda bekletildi. Çok sayıda sivil polisin bulunduğu duruşma salonunda sanıkların, duruşma başlayana kadar avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmedi.

Yayımlanan notlarda, salonda sanıklara tahsis edilen kafeste bulunan mikrofonun çıkarıldığı, böylece duruşma boyunca sözlü müdahalede bulunmalarının engellendiği belirtiliyor.

Deniz Kuvvetleri İstihbarat yetkilileri ile 8 gazeteci dışında hiç kimseye duruşmayı izleme veya kaydetme izini verilmediğinin ifade edildiği notlarda, salona alınan gazetecilerin ise fotoğraf, kamera veya ses kayıt cihazlarını kullanmalarına müsade edilmediği bilgisi yer alıyor.

Notlarda, Mısır’daki yargının mevcut halinden duyulan üzüntü dile getirilirken, mahkeme heyetine, “Yargıyı intikam vesilesi ve askeri darbe lehine tasfiye aracı olarak kullanmamaları" çağrısı yapılıyor.

Notlarda duruşmaya dair ayrıca şu ifadeler yer alıyor:

"Görünen o ki mahkeme heyetinin tek derdi vardı o da cumhurbaşkanını (Mursi) sanık kafesinin içerisinde görüntülemek ve mevcut durumunu da İskenderiye`de Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir tesiste alıkonulmuş statüsünden, yine İskenderiye`deki Burcu’l-Arab Hapishanesi`nde bir tutukluya dönüştürmek. Böyle bir rolü üstlenen yargıya yazık oldu."

Mursi ile diğer sanıklar, Kahire`de cumhurbaşkanlığı sarayı önünde çıkan olaylarda göstericileri öldürmeye teşvik ettikleri suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasında geçen hafta hakim karşısına çıkarılmıştı. Mursi, duruşmada Mısır`ın meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve mahkemeyi tanımadığını belirtmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir