• DOLAR 32.509
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2485.879
  • ...
DEAH'ta Organ bağışı semineri düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) organ nakli ekibi, 3 ve 9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında bilgilendirme amaçlı bir seminer düzenledi. DEAH konferans salonunda düzenlenen eğitim semineri DEAH Organ Nakli Birimi Sorumlusu Op. Dr. Nurettin Ay'ın sunumuyla gerçekleştirildi.

Düzenlenen seminere hastane personeli, hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra daha önce hastane de organ nakli ameliyatı olan hastalar katıldı.

"Böbrek bağışlayan canlılar daha uzun yaşar"
Organ bağışı ile ilgili katılımcılara bilgi veren Ay, "Canlıdan bağışı aslında çok tasvip etmiyoruz. Neticesinde sağlam bir insanı ameliyata alıyoruz. Nitekim her ameliyatın da riskleri vardır. Ancak aile fertleri arasında böbrek nakli gerektiğinde, fertler kendi sağlıklarını riske atmak istemediklerinden böbrek bağışlamak istemeyebiliyorlar. Bu açıdan söylememiz gerekir ki böbreğini bağışlayan insanın normal hayatında bir değişiklik söz konusu olmaz. Normal insanlara göre daha az yaşamaları gibi bir durum da söz konusu değil. Hatta yapılan son araştırmalara göre böbrek bağışlayan insanlar daha uzun yaşıyorlar" şeklinde konuştu.

"Organlarınızı bağışlayın"
Düzenlenen seminere katılan ve daha önce de eşinin bir böbrek nakli gerçekleştirdiğini belirten Mehmet Şah Menekşe, "Diyanetin organ bağışı caizdir dediğini hepimiz biliyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki organ bağışı haram olamaz. Nitekim insanlara sağlıklı yaşama şansı sunuyor, hayat kurtarıyorsunuz. Bir insanın hayatını kurtarmak nasıl haram olabilir" ifadelerini kullandı.

"Biz de bütün insanların hayatını kurtaralım"
Daha önce Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde oğlunun bağışladığı böbrekle kurtulan Garipcan Güler, "Oğlum bana hayat verdi. Allah'ta ona hayat versin, can versin. Biz birer insan olarak organ bağışı yapmaya çekiniyoruz. 3 yıl boyunca diyalize girdim. Bir insanı böyle bir eziyetten kurtarmak çok önemli çünkü şuan İstediğim kadar su içebiliyorum. Organlarımızı bağışlayalım" dedi.
Abisinin verdiği böbrekle hayata döndüğünü ifade eden ve 1 çocuk babası olan bir diğer hasta Askeri Çoban ise kendisine bu imkânı sunanlara teşekkür ettiğini söyledi.

DEAH, yaptığı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları ile Organ bağış haftası içerisinde 60 organ bağışını kayıt altına aldığını belirtti. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir