• DOLAR 32.592
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2498.181
  • ...
20 Bin Hasta Böbrek Nakli Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Türkiye`deki yaklaşık 70 bin böbrek hastasından 20 bininin böbrek nakli beklediği bildirildi.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışının ve organ naklinin, üzerine önemle eğilmesi ve desteklenmesi gereken çok önemli konular olduğunu belirtti.

Organ Nakli Merkezi ile bölgenin çok önemli bir ihtiyacını gidermeyi hedeflediklerini aktaran Yıldırım, "Organ bağışı insanların umutlarının artık sona erdiğini düşündüğü anda gerçekleşen nakille yeniden hayata bağlanmasıdır" ifadesinde bulundu.

Organ Nakli Haftası dolayısıyla konferans düzenleyerek vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaları konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Yıldırım, gerçekleştirdikleri 128 operasyonla pek çok hastayı sağlığına kavuşturduklarını ve kavuşturmaya da devam ettiklerini kaydetti.

İç hastalıkları ve nefroloji uzmanı Dr. Erkan Mahsereci de organ naklinin vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya kadavradan alınan sağlam bir doku veya organın nakledilmesi olduğunu aktardı.

Türkiye`de yaklaşık 70 bin böbrek hastası bulunduğunu ve bunlardan 20 bininin böbrek nakli beklediğini kaydeden Mahsereci, diyaliz havuzuna yılda ortalama 7 bin kişinin eklendiğine dikkati çekti.

Son 12 yılda canlı böbrek vericileri tedricen arttığını, kadavradan verici oranının ise aynı şekilde artış göstermediğini belirten Mahsereci, "Yıllar geçtikçe diyalize giren hasta ile nakil yapılan hasta sayısı arasındaki makas gittikçe açılmaktadır.
 
İstatistiki çalışmalara göre 2016 sonu itibariyle diyaliz hastasının 100 binleri ve bekleme listesindeki hasta sayısının da 30 binleri geçmesi tahmin edilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir