• DOLAR 32.589
  • EURO 34.866
  • ALTIN 2505.05
  • ...
Şanlıurfa`da 50 Derecenin Altında Oruç
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Türkiye`nin en sıcak ili olan Şanlıurfa`da gölgede sıcaklık değerleri 50 derecenin üstünü gösterirken, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan Şanlıurfalılar sıcaklardan bunalınca serinlemek için çeşitli çözüm yolları buldu. Kavurucu sıcaklarda oruç tutanlar, uyumak için park ve klimalı camilere sığınıyor. Çocuklar süs havuzlarında yüzerek serinlemeye çalışıyorlar.

 

Şehir merkezinde sokaklar boşalırken, birçok oruçlu ise uyuyarak zaman geçirmeye çalışıyor. Park ve gölgelik alanlarda uyuyarak zaman geçirmeye çalışanları, güneş altında oruç tutmak çok zorluyor. Parası olan klimalı ortamlarda kalıyor, olmayanlar ise ağaç gölgesinde serinlemeye çalışıyor.

 

Diğer taraftan bu sıcaklarda yatacak zamanı ve imkânı olmayan, çalışmak zorunda olan birçok meslek grubu var. Bu meslek gruplarından biri de inşaat ustalığıdır. Gündelik yevmiyelerini ve akşama eve iftarlık götürmek için kavurucu sıcaklığın altında saatlerce çalışan inşaat ustası Ömer Altundağ (40) yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: Klima altında serin mekânlarda oruç tutmak kolaydır. Gelip birde inşaatta 50 dereceyi bulan kavurucu güneşin altında bir gün değil bir saat çalışsınlar bakayım nasıl bir şeydir. Biz çalıştığımız her kuruşun hakkını zerre zerre veriyoruz, Elhamdülillah Allah`ü Teala bize rızık olarak bunu vermiştir."

 

50 dereceyi bulan sıcaklarda güneşin altında oruç tutmanın iman işi olduğunu belirten Altundağ şunları ifade etti: "Bilindiği gibi Türkiye`nin en sıcak kenti olan Şanlıurfa`da aslında sıcaklardan en çok etkilenen fırınlarda ocakçı olarak çalışanlardır. Bu meslek grubundan sonra biz inşaat ustaları geliyoruz. İnşaatta çalışmak takat ve kuvvet işidir. Takat ve kuvvetin sağlanabilmesi için de insanın yiyip içmesi lazımdır. Yazın bu sıcak ve uzun günlerinde yemeden ve içmeden kesip sırf Allah rızası için güneşinde altında çalışmak iman işidir. Öyle her baba yiğidin harcı değildir.

 

Geçen sene 30 gün boyunca sabahtan akşama kadar güneşin altında oruçlu bir şekilde çalışıyorduk. Bazı günlerde iftar saati yolda denk geliyordu. Ama bu kadar sıkıntıya rağmen gerçekten orucumuzdan zevk alıyorduk. Eğer Allah rızası olmasaydı beni kurşuna da dizseler kesinlikle bu sıcakta oruç tutamazdım. Hz Ali (r.a) boşuna dememiştir. `benim sevdiğim ibadetlerden biri de yaz sıcağında tutulan oruçtur` diye.

Mehmet Demir - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir