• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Mısır`da darbe karşıtı cuma gösterileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi" dün öğleden sonra resmi sosyal paylaşım sitesinden yaptığı 128. açıklamasında, cuma günü tüm Mısır halkına, kadınlara yönelik yürütülen saldırılara karşı öfkesini göstermesi için cadde ve meydanlara inme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin istifa etmesi için, seçimle göreve gelmesinin birinci yıl dönümü olan 30 Haziran`da başlayan gösterilere karşılık, 28 Haziran`da Mursi`yi desteklemek amacıyla düzenlenen ve ordunun yönetime el koymasının ardından darbe karşıtlığına dönüşen gösteriler 20`nci haftasına ulaştı.

Bu çağrılara karşılık veren başkent Kahire başta olmak üzere, ülkenin kuzeyinden güneyine birçok kentte başlayan cuma gösterileri coşkulu kalabalıkların yürüyüşleriyle devam ediyor.

Kahire`de Medinet Nasr bölgesinde Selam Mescidi`nden başlayan darbe karşıtı yürüyüş, Mustafa Nahhas caddesinde devam ederken yürüyüş güzergahının Rabia Meydanı olduğu bildirildi.

Sayıları binleri bulduğu belirtilen göstericiler, ordu yönetimi karşıtı sloganlar atarken, Rabia işareti ile son günlerde tutuklanarak cezaevlerine gönderilen İhvan liderlerinin fotoğraflarını taşıyor.

Gösterilerin adının "Mısır kadınları kırmızı çizgimizdir" olmasının, kadın katılımıncıların diğer haftalara göre önemli oranda artmasına yol açtığı gözlendi.

Kahire`de ayrıca, Ayn Şems, Merc, Ubur, Meadi, Hilvan, Nil`in batı yakasında Mühendisin ve Harem caddelerinde darbe karşıtı gösteriler devam ediyor.

Kahire`nin kuzeyinde Akdeniz kıyısında bulunan İskenderiye kentinde Mursi destekçisi gösterilerin yanında darbeyi destekleyen, Savunma Bakanı Sisi lehinde sloganlar atan yürüyüşler de gerçekleştirildi.

Öte yandan ülkenin diğer kentlerinden güneyde, Asyot, Suhag, Minye ve Feyyum`da farklı buluşma yerlerinden hareket eden darbe karşıtı kalabalıklar, Mursi lehinde sloganlarla atarak yürüyüşlerini sürdürüyor.

Yine rejim destekçiliğiyle bilinen Munufiye kentinde Hatatba`da darbe karşıtı yürüyüş düzenlendi.

Kuzeyde Dimyat, Port Said, Dakahliye vilayetine bağlı Talha kentlerinde darbe karşıtı gösteriler sürüyor.

Kahire`nin kuzeyinde Delta bölgesinde Kefr Şeyh Vilayeti`nin köylerinde de yürüyüşler gerçekleştiriliyor.

Deltanın önemli merkezlerinden Ebu`l Matamir ve Hoş İsa beldeleri de darbe karşıtı gösterilere tanık oluyor.

Muhammed Mursi`nin mahkemesi sonrasındaki ilk cuma gününde Mursi`nin dik duruşuna vurgunun yapıldığı ve halk desteğinin sürdürüleceği sloganları atılıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir