• DOLAR 32.503
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2488.15
  • ...
Füze teklifleri yenileniyor...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`nin ihalesini Çin`e vermeyi düşündüğü füze savunma sistemleri konusunda yeni gelişmeler yaşandığı belirtiliyor.
Akşam`ın iddiasına göre, ihalenin Çin`e verilmesine karşı çıkan ABD ve Avrupalı firmalar geri adım atıyor. İki şirketin de bu tarihi beklemeden, en kısa sürede tekliflerini yenileyecekleri konuşuluyor. Diplomatik kaynakları, yeni tekliflerin Aralık ayının başında Türkiye`ye iletilebileceğini vurguluyorlar.

ANKARA`NIN ŞARTLARI

Ankara`nın yeni tekliflere yaklaşımında `olmazsa olmaz` iki kriteri bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, Çin devlet şirketinin güvence verdiği `ortak üretim ve teknoloji kullanımı` şartı. Türkiye`nin bu kararlılığını bilen ABD ile Fransa-İtalya ortaklığı, yeni tekliflerinde `ortak üretim ve teknoloji kullanımı` konusunda `evet` demek zorunda kalacaklar. İkinci kriteri ise fiyat ve ihale süreci oluşturacak. Çin şirketi, FD-2000 tipi füze sistemleri için 3.4 milyar dolar teklif verirken, ABD firmasının Patriotlar, Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam`ın Samp-T tipi füzeleri için verdiği teklifler 4 milyar dolar seviyesinde olmuştu. Batılı iki şirketin de fiyat konusunda indirime gidebileceği konuşuluyor.

DAVUTOĞLU`NDAN DOLAYLI DOĞRULAMA

ABD ile Fransa-İtalya ortaklığının `tekliflerimizi yeniliyoruz` bildirimi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından da örtülü ifadelerle doğrulandı. Önceki gün TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerine kapalı oturumda bilgi veren Davutoğlu`nun, "Füze konusunda ortak üretim şartı koyduk. Çin`in teklifini daha uygun bulduk, ancak son sözleşmeyi imzalamadık. Diğer firmaların tekliflerinde iyileştirmeler olacak. En iyi teklif nereden gelirse oradan alırız" dediği belirtiliyor.

31 ARALIK SON

20 Ekim`den sonra Ankara ile kurulan temasta, "tekliflerimizi yeniliyoruz" mesajı verildi. Türkiye`nin Çin`le yürütelmekte olduğu resmi sözleşme görüşmeleri 31 Aralık`a kadar devam edecek. Tekliflerini yenileme kararı veren ve bu niyetlerini Ankara`ya bildiren ABD ile Fransa-İtalya ortaklığının, 31 Aralık`tan önce, yeni tekliflerle Türkiye`nin kapısını çalması gerekiyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir