• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`PKK Özeleştiri Yapmalı, Hizbullah İkna Etmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Batman`da düğüne yapılan silahlı saldırıda Özcan Temel isimli bir kişinin ölmesinin ardından KCK ve BDP, saldırıyı HÜDA PAR`a yıkmaya çalışırken, HÜDA PAR, konuyla bir ilgilerinin olmadığını söyledi.
 
Bianet`e konuşan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, PKK ve Hizbullah arasındaki gerginliğin provokasyona açık bir ortam oluşturduğuna dikkat çekti.
 
"Saldırıyı kimin yaptığına dair elimizde net bir bilgi yok." diyen Çoşkun, "Sadece tarafların iddiası var. Daha önce de Dicle Üniversitesi`nde böyle bir gerilim yaşandığında akla hemen 1990`lı yıllar geldi ve insanlar endişeye kapıldı. Çünkü o dönem çok feciydi, insanlar lanetle anıyorlar. Üniversitedeki gerginlik, araya insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin girmesiyle yatıştı. Bu çok önemliydi." değerlendirmelerinde bulundu.
 
PKK ile Hizbullah arasındaki bir gerginliğin provokasyona açık bir ortam oluşturduğuna vurgu yapan Çoşkun, "Bu gerginlik sona erdirilmezse, çözüm bulunamazsa bazen spontane olaylar ve provokatif şeyler olabilir. Siyasi partiler bu konuda tavır almalı her türlü şiddet eylemini açık şekilde mahkum etmeli." çağrısı yaptı.
 
"PKK özeleştiri yapmalı, Hizbullah ikna etmeli"
 
Coşkun, iki tarafa da büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Dicle Üniversitesi örneği, Hizbullah`a yakın grupların şiddetten vazgeçtik deseler de hemen şiddete dönebileceklerini gösteriyor. Bu da çok ciddi bir problem. Yani Hizbullah`ın mutlak manada şiddetten vazgeçtiğine kamuoyunu ikna etmesi gerekiyor.
 
PKK`nin bölgede kendi dışındaki siyasi örgütlenmelerin rahat çalışmaları konusunda tahammülü çok düşük. Bu konu da özeleştiri yapıp, değişmeli. Barış süreci devam edecekse bu sadece devlet ile Kürtlerin barıştığı bir durum olmayacak. Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları da barışçıl yollarla halledebildiği bir süreç olmalı. Yani iki tarafa da büyük sorumluluk düşüyor."
 
Hatırlanacağı üzere 3 Kasım`da Batman`da açık havada yapılan bir düğüne kimliği belirsiz kişiler tarafından otomobilden rastgele ateş edilmiş, saldırıda Özcan Temel yaşamını yitirmiş, 4 kişi de yaralanmıştı.
 
Olayın üzerinden 5 dakika geçmeden PKK`ye yakın basın kuruluşları, ``HÜDA-PAR üyesi oldukları iddia edilen bir grubun BDP`li gençlere saldırması üzerine Özcan Temel adlı bir kişi yaşamını yitirdi, iki kişi de yaralandı.`` şeklindeki haberle büyük bir provokasyona kapı aralamış, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ise, "Batman`ın eski günlere dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu olayın bizimle ve partimizle hiçbir alakası yoktur. kasıtlı şekilde çarpıtılıyor" demişti.
 
KCK/PKK ve BDP cenahı ise, HÜDA PAR`ın defalarca en yetkili ağızlardan saldırıyı lanetlemelerine rağmen bu açıklamaları duymazdan gelerek bölgede gerilimi arttıracak açıklamalarda bulunmuşlardı. (Hürseda Haber) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir