• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
Tüketicinin korunmasına ilişkin kanun tasarısı yasalaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Tüketici haklarının korunmasında önemli değişiklikler içeren yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu`nda kabul edildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı "Bu kanunun ana esprisi hedefi bilinçli tüketici oluşturmak taciri de basiretli davranmaya sevk etmektir"

Tasarı beraberinde önemli değişiklikler getiriyor.

Buna göre, bankalar yıllık kart aidatı ve benzeri ücretler talep etmeyecekleri ayrı bir kredi kartı sunacak. Banka sözleşmeleri okunabilir şekilde düzenlenecek.

CAYMA SÜRESİ 14 GÜN

Sözleşmede yazılı olmayan komisyon ve masraflar tüketici aleyhine değiştirilemeyecek.Devre tatil sözleşmelerinde 10 gün, mesafeli satışlarda 7 gün olan cayma süreleri 14 güne çıkarılacak.

Ön ödemeli konut satışlarında 14 günlük, taksitle satışlarda ise 7 günlük cayma hakkı getirilecek.

ABONELİK FESHİ KOLAYLAŞIYOR

Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde, tüketici istediği zaman sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olacak.

Kamuoyunda Saadet zinciri olarak bilinen piramit satış sistemleri de yasaklanacak.

MAKETTEN EV SATIŞI YASAK

İnşaat ruhsatı alınmamış inşaatlar için maketten satış yapılmayacak. Tüketicinin korunması için sigorta müessesesi getirilecek.

TAKLİT ÜRÜNLERE CEZA ARTIYOR

Taklit ürünlerinin cezaları da artırılacak.

TÜKETİCİNİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ İÇİN YAYINLAR YAPILACAK

Ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşları da ayda 15 dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi için yayınlar yapacak. Öte yandan tasarı da önemli bir değişikliğe gidildi.

ERKEN ÖDEYENE CEZA YOK

"Kredinin erken ödenmesi durumunda kredi veren, erken ödeme tazminatı talep edebilir" hükmü tasarıdan çıkarıldı.Böylece kredini verenin, erken ödeme yapmak isteyenden tazminat almasının önüne geçildi.

Ancak bu hak şimdilik yalnızca tüketici kredileri ile sınırlı.

Konut kredilerine yönelik de bu konuda önemli bir düzenlemeye gidildi.

Buna göre Konut kredisinde erken ödeme tazminatı, kalan vade sayısı 36 ayı aşmayan kredilerde, erken ödenen tutarın yüzde 1`ini geçemeyecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir