• DOLAR 32.387
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2326.519
  • ...
`Dünya durdukça Kerbela unutulmayacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, Muharrem ayının 10. günü olan Aşure`de, İslam âlemini dilhûn eden, dünya var oldukça unutulması mümkün olmayan ve üzücülüğü kelimelerle ifade edilemeyen tarihin en müessif olayının meydana geldiğini söyleyerek, Hz. Hüseyin (r.a) ve 72 seveniyle birlikte Kerbela`da şehid edildiğini hatırlattı.
 
Çağlar, "Aşure günü, bu elim hadise nedeniyle aynı zamanda bir matem günü olmuştur. Bu matem Ehl-i iman herkesin matemidir. Şiisiyle Sünnisiyle her Müslüman`ın yas günüdür. Bu hadiseye üzülen sadece Şia değil her Müslüman`dır. Ehli iman olan herkestir. Ehli hak olan her insandır." ifadelerini kullandı.

13 Kasım Çarşamba günü idrak edilecek olan Aşure günü ve ondan önceki Tasûa günü (Muharremin 9. Günü) oruç tutmanın sünnet olduğunu hatırlatan Müftü Çağlar, "Aşure`nin onuncu günü olduğu Muharrem ayı, Kur`an-ı Kerim`de `Hürmet Edilen Aylar` anlamına gelen `Eşhur-u Hurum` şeklinde vasıflandırılan mübarek dört aylardan ilkidir." dedi.

Aşure gününde, dinler ve insanlık tarihi açısından, bir kısmı sevindirici bir kısmı da, dünya durduğu müddetçe unutulmayacak derecede üzücü hadiseler vuku bulduğunu belirten Müftü Çağlar, "Sevindirici olaylar arasında; tarihi tufan hadisesinde Hz. Nuh`un (A.S) gemisinin Cudi Dağı`na oturuşu ve içindeki müminlerin kurtuluşu, Hz. İbrahim`in (A.S) bir rivayete göre, doğumu ve Hz. Musa`nın (A.S) ve kavminin Firavun`un zulmünden kurtuluşu gibi olaylar sayılabilir. Muharrem ayında meydana gelen üzücü olayların en başta geleni ise Resulullah`ın (s.a.v) aziz torunu Hz. Hüseyin`in Kerbela`da şehit edilmesi hadisesidir." ifadelerini kullandı. 

Aşure günü orucu
Dini Kaynaklara göre Nuh Peygamber (a.s) döneminden itibaren bütün semavi dinlerde Aşure gününde oruç tutulduğunu vurgulayan Çağlar, Muharrem`in 9 ve 10`uncu günleri (Tasûa ve Aşure) oruç tutmanın sünnet olduğunu, Aşureden önceki gün (Muharremin 9.uncu günü) oruç tutulmamışsa onun yerine aşureden sonraki gün olan Muharremin 11`nci günü oruç tutulmasının tavsiye edildiğini belirtti.
 
(M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir