• DOLAR 32.523
  • EURO 34.618
  • ALTIN 2494.189
  • ...
Krizdeki IMF`i Kim Kurtaracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Euro Bölgesi`ndeki borç krizi "kim kimi kurtaracak?" sorusunu gündeme getirdi. Birliğin 6 önemli üyesi borç batağında. Ayrıca IMF`nin de parası bitti.

Yunanistan`a yapılacak yardıma bölgenin diğer üyeleri İtalya, İspanya, Portekiz`in de katkı sağlaması lazım ama bu ülkelerin zaten kendisi borç batağında çırpınıyor. Mali krizdeki Euro Bölgesi`nde uçurumun kenarına sürüklenen ülkelerin durumu, piyasaları kaygılandırıyor. İrlanda ve Yunanistan`la başlayan, Portekiz, İspanya, İtalya`ya da sıçrayan borç krizi Rum Kesimi`ni de içine aldı. Şimdi sorulan soru, 17 üyeli Euro Bölgesi`nde temerrüt riski artan bu ülkeleri kim, hangi kaynaklarla kurtarabilir? Önce 110 milyar euro ve ardından 159 milyar euroluk kurtarma yardımı alan Yunanistan`a destek olması gereken ülkeler arasında İrlanda, Portekiz, İspanya ve İtalya da var.

HERKES YARDIM BEKLİYOR

Söz konusu ülkelerin mali durumu Yunanistan`dan farklı değil. Hatta ikinci bir yardım alan Yunanistan`a benzer senaryolar Portekiz ve İrlanda için de konuşuluyor. Borç krizi yüzünden kemer sıkan İspanya ve İtalya da mali açıdan çıkmazda. Şimdi tartışılan konu, zor durumdaki ülkelerin, başta Yunanistan olmak üzere iflasın eşiğindeki diğer ülkelere nasıl ve hangi kaynakla yardım edeceği? Böyle bir ortamda, 250 milyar eurodan 440 milyar euroya yükseltilen Avrupa Finansal İstikrar Fonu`ndaki kaynağın aslında devede kulak kaldığı da açıkça görülüyor. AB ülkelerince kabul edilen ikincil piyasadan tahvil alımı veya bazı euro ülkelerine önleyici nitelikte kredi açılması gibi kararlar ise en erken eylül ayında Euro Bölgesi ülkelerinin parlamentolarında ayrı ayrı onaylanmadıkça da uygulanamıyor. Gözler Avrupa`nın lokomotifi konumundaki Almanya ve Fransa`ya çevrildi ki bu iki ülke sırasıyla EFSF`ye yüzde 27.13 ve yüzde 20.38 ile en büyük katkı sağlayanların başında geliyor.

IMF DE KAYNAK SIKINTISI YAŞIYOR

Mali sıkıntı yaşayan bir diğer uluslararası kurum ise Uluslararası para Fonu (IMF). Daha geçtiğimiz hafta IMF Başkanı Christine Lagarde, ne kadar zor durumda olduklarını ortaya koyan bir açıklama yaptı. Ancak Lagarde`ın uyarı niteliğindeki sözleri, ABD`deki borçlanma tavanı krizi yüzünden arka planda kaldı. Sabah`ın haberine göre, IMF`nin de mali sıkıntı içinde bulunduğunu dünyaya duyuran Lagarde, devam eden ekonomik kriz ile başa çıkmak için daha fazla finansal kaynağa ihtiyaçları olduğunu açıkladı. Lagarde, "Soru, bizim hala ihtiyaç duyulan, krizlerin üstesinden gelmek için uygun kaynağa sahip olup olmadığımız" diye konuştu. Ve kendi sorduğu soruya kendisi net bir yanıt verdi Lagarde: Çok uzak olmayan bir gelecekte IMF`nin kaynak konusunu yeniden gözden geçirebiliriz."

AB: Tahvil piyasalarında yaşanan gelişmeler derin endişe yaratıyor Avrupa Komisyonu, piyasalarda yaşanan yüksek tansiyon üzerine açıklama yaptı. İtalya ve İspanya`nın tahvil piyasalarında yaşanan gelişmelerin derin endişe nedeni olduğunu ifade eden Avrupa Komisyonu, "Piyasalardaki gerginlik yatırımcılar arasında Euro Bölgesi`ndeki sistemik kapasiteyle ilgili artan endişeleri yansıtıyor. Euro Bölgesi`nin 21 Temmuz liderler zirvesinde alınan kararları hızla uygulaması bu açıdan çok önemli" çağrısında bulundu. Öte yandan Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, "İtalyan ve İspanyol tahvillerinin getirileri yeni rekor düzeylerle tırmandı. Bu çok korkutucu bir gelişme. Avrupa`nın tümü çok tehlikeli bir durumda" diye konuştu.

İTALYA AB`DEN DESTEK İSTEDİ

EURO Bölgesi borç krizi nedeniyle borsa ve tahvil piyasalarında meydana gelen satış dalgasından etkilenen İtalya, Avrupa Birliği`nden (AB) siyasi destek istedi. Ekonomi Bakanı Guilio Tremonti, Euro Bölgesi Maliye Bakanları Grubu Başkanı Jean-Claude Trichet ile acil bir görüşme yaparken, Başbakan Silvio Berlusconi ise parlamentoda piyasaları yatıştıracak bir konuşma yaptı.

KARAMSAR TABLO BÜYÜYOR

EURO Bölgesi`nden gelen haberler karamsar tabloyu daha net ortaya koyuyor. İtalya`nın 10 yıl vadeli devlet tahvilleri ile aynı vadeli Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı, Euro Bölgesi borç krizinin yayılmayı sürdürmesi ve küresel ekonomik büyümeye dair karamsar görünüme bağlı olarak 12 baz puan artarak, 386 baz puana yükseldi. İspanya ile Almanya`nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı ise 13 baz puan artışla 402 baz puana yükseldi. İtalya`nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 6.25`e yükselirken, İspanya`nınkiler 6.45`i gördü.

Bu artışlar, söz konusu ülkelerin yıllık faiz ödemelerini de katladı. Ayrıca 10 yıllık Belçika ve Fransa ile Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı da sırasıyla 209 ve 81 baz puana yükselerek Euro Bölgesi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Mali krizdeki Euro Bölgesi`nde uçurumun kenarına sürüklenen ülkelerin durumu, piyasaları kaygılandırıyor. İrlanda ve Yunanistan`la başlayan, Portekiz, İspanya, İtalya`ya da sıçrayan borç krizi Rum Kesimi`ni de içine aldı. Şimdi sorulan soru, 17 üyeli Euro Bölgesi`nde temerrüt riski artan bu ülkeleri kim, hangi kaynaklarla kurtarabilir? Önce 110 milyar euro ve ardından 159 milyar euroluk kurtarma yardımı alan Yunanistan`a destek olması gereken ülkeler arasında İrlanda, Portekiz, İspanya ve İtalya da var.

KASADA 396 MİLYAR $ KALDI

IMF`nin son kota artışı ve ikili kredi havuzlarının aktif hale getirilmesi ile toplam 1.5 trilyon doları bulan kaynağından ise seneye kullanmak üzere geriye kalan miktar sadece 396 milyar dolar. IMF, şimdiden Euro Bölgesi`nin kurtarma fonuna yapacağı 250 milyar euroluk katkının tehlikeye girdiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Kurum, daha önce de Yunanistan`daki katkı payının bir kısmını ödeyemeyebileceğini açıklamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir