• DOLAR 32.513
  • EURO 34.569
  • ALTIN 2501.898
  • ...
İngiltere`de İstihbarat Şefleri Sorgulanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
LONDRA- İngiltere`deki istihbarat kuruluşlarının şefleri, casusluk faaliyetleriyle ilgili bugün milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak.
 
Benzeri görülmemiş sorgulamayı parlamentodaki İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu (ISC) yürütecek ve soruşturma kamuoyuna açık, kameraların önünde yapılacak. Soruşturmaya, İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ Başkanı Sir Iain Lobban, MI5 İç İstihbarat Servisi Başkanı Andrew Parker ve MI6 Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sir John Sawers katılacak.
 
ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden`ın sızdırdığı belgelerde, İngiliz istihbaratının, müttefiki ABD ile ya da ayrı olarak birçok ülkeyi dinlediği ortaya çıkmıştı. Belgelerde yer alan iddialar, İngiltere`nin Almanya gibi ülkelerle ilişkilerinin gerilmesine neden olmuştu. İngiliz hükümeti ise "istihbarat konularında yorum yapılmayacağı" açıklamasında bulunmuştu. Dinleme iddiaları, ülke içinde de birçok kişinin telefonunun dinlendiği ve internetinin izlendiği konusunda tartışmalara neden olmuştu.
 
İngiltere`nin eski Dışişleri Bakanı Sir Malcom Rifkind`ın başkanlık edeceği komisyonun, yaklaşık 1,5 saat boyunca istihbarat şeflerini sorgulaması ve oturumun BBC`den canlı yayınlanması bekleniyor. İngiliz basını 3 istihbarat şefinin ilk kez birlikte kamuoyunun önüne çıkacağına dikkati çekerek, oturumun "tarihi" olduğu yorumunu yapıyor. İngiltere`de istihbarat şefleri şimdiye kadar kamuoyuna açık olmayan, "gizli oturumlarda" sorgulanıyordu.
 
İngiltere`nin en son aralarında Türkiye`nin de bulunduğu bazı ülkelere uzanan fiber optik kablolarla casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddia edilmişti. Ülkede GCHQ, Birleşik Krallık`ın siber bağlantıları ve altyapısının güvenliğinden sorumluyken, MI5 terörizm, kundaklama ve casusluk gibi konularda ulusal güvenliği korumaktan, MI6 ise dış istihbarattan sorumlu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir